ßßß Cookit - przepis na Filet z kurczaka zapiekany w kapuście kiszonej.

Filet z kurczaka zapiekany w kapuście kiszonej.

nazwa

Wykonanie

Kawałki fileta z kurczaka zapiekane w kapuście kiszonej z grzybkami smakiem troszkę przypominają bigos, ale w przygotowaniu jest to danie dużo szybsze :)
Składniki:
2 duże pojedyncze filety z kurczaka
300 g kapusty kiszonej
6 suszonych grzybów
1 duża cebula
liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka jałowca
sól, pieprz, kminek
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy szklanką wody i odstawiamy na kilka godzin, żeby zmiękły. Piersi z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy je na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy mięso nabierze białego koloru, wrzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę i smażymy jeszcze 5 minut.
Kapustę siekamy, a grzyby kroimy na małe kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dokładamy mięso oraz dodajemy liście laurowe, ziele, jałowiec, kminek, sól i pieprz. Podlewamy wodą, w której moczyły się grzyby i zakrywamy folią aluminiową.
Wsadzimy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-50 minut, aż kapusta zmięknie. Parę minut przed końcem pieczenia warto zdjąć folię, żeby wierzch się zarumienił.
Smacznego :)
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/02/filet-z-kurczaka-zapiekany-w-kapuscie.html