ßßß
Na dwóch poziomach gdyńskiego Infoboxu powstało kulinarne miejsce Chwila Moment, którego przesłaniem jest zatrzymanie się na chwilę, zwolnienie na moment i rozkoszowanie się jedzeniem. Na parterze jest Chwila, czyli piekarnia, która serwuje swoje wyroby cukiernicze oraz różne pieczywo własnego wypieku. Na górze znajduje się Moment z grillowym tarasem, jedzeniem na lunch i obiad, a w wieczory zamienia się w muzyczny taras, gdzie goszczą często polscy i zagraniczni artyści.
Na początku przedstawię Wam Chwilę, gdzie zaopatrzycie się w doskonałej jakości i niebanalne pieczywo w wielu rodzajach przygotowywane z własnego wyrobu z oryginalnych, francuskich receptur na bazie mąk z regionu Dijon. Na półce znajdziecie chleby żytnie, orkiszowe, z mąki BIO, ciabatty, francuskie bagietki na zakwasie, drożdżówki, muffinki i inne.


Muszę powiedzieć, że pieczywo jest naprawdę doskonałe i warte swojej ceny. Moimi faworytami jest zdrowy żytni chleb, chleb z suszonymi pomidorami i rozmarynem oraz ze śliwką i orzechami. Pieczywo nawet na drugi dzień smakuje wybornie. Koniecznie musicie się przekonać. Pieczywo pakowane jest w bardzo estetyczne pudełka specjalnie zaprojektowane dla restauracji.
Restaurację urządzono w lekki i klimatyczny sposób, są nastrojowe lampy z abażurami, krzesła stylizowane na retro, wygodne kanapy, dominuje drewno i światło, które wchodzi przez duże okna, obok których zdecydowano się na barowe krzesła. W Chwili znajdziecie kolorowanki dla dzieci i gry planszowe.

W menu znajduje się obszerna oferta śniadaniowa, są jajecznice na 4 sposoby, a z typowych zdrowych pozycji granola, owsianka (do wyboru też na mleku sojowym), kanapki z grilla, w tym wegetariańskie pozycje oraz klasyczne kanapki. Od godz. 13 można zjeść naleśniki orkiszowe na wytrawnie lub pszenne na słodko. Do picia zdrowe i pełne witamin smoothie. Można też skosztować tart lub quiche. Na późne śniadanie wybieram się z koleżankami i stawiamy na zdrowe pozycje.
Naleśnik z mąki orkiszowej z baby szpinakiem, awokado i pistou (bazylia z czosnkiem) z pieczonych pomidorów za 14 zł. Naleśnik prezentuje się apetycznie, jest smaczny i przede wszystkim zdrowo skomponowany.
Wybieramy też kanapkę z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami, pesto i rukolą za 12 zł i ta propozycja odpowiada mi najbardziej. Chrupiąca bagietka wypełniona włoskimi smakami.
Próbujemy też doskonałe przygotowane panini z wegetariańskim farszem z pesto, pomidorem, rukolą i mozzarellą (12 zł).
Postanawiamy przetestować standardowe, ale zdrowe śniadaniowe propozycje. Decydujemy się na pozycję "Fresh Fruit&Fit", w skład której wchodzą: świeże owoce (maliny, truskawki, borówki, arbuz), komosa ryżowa, amarantus, orzechy, naturalny jogurt i sos malinowy (17 zł) oraz granolę z jogurtem, sosem malinowym i owocami (9zł). Oby dwie pozycje są faktycznie fit, dietetyczne, bez cukru, ale skomponowane tak by znalazły się w nich wartościowe składniki.
W między czasie popijam smoothie truskawka-jeżyna-mleko kokosowe-jogurt, bez cukru - 15 zł.
Teraz przejdźmy na I piętro i zacznijmy kulinarną przygodę w Momencie. Styl restauracji jest nowoczesny, wszechobecne jest drewno, klimatu dodają zwisające lampy i duże okna. Latem część lokalu tworzy taras, który jest integralny z resztą restauracji.


Menu Momentu podzielono na kilka grup: przekąski, sałatki, zupy, mięso, burgery, tarty. Po złożeniu zamówienia na naszym stole ląduje starter w postacie świeżego pieczywa z restauracji z dołu. Pieczywo jest doskonałej jakości i faktycznie przyjemnie się je podjadało w oczekiwaniu na przystawki.
Wybieram zdrową przystawkę w postaci warzyw grillowanych z fetą podane na foccaci z własnego wypieku 12 zł. Foccacia była doskonała, nie do opisania, warzywa świetnie pasowały. Całkiem syta propozycja, jak na wegetariańską.
Zamawiamy także pieczonego bakłażana w ziołach z lekkim sosem jogurtowym i zdrowym granatem za 12 zł. Bakłażan jest źródłem błonnika, wspomaga trawienie i jest niskokaloryczny. Przystawka lekka i przyjemna.
W Gdyni trzeba spróbować rybki, dlatego zamawiamy też rybną przystawkę w postaci matiasa holenderskiego podanego na pieczonych ziemniakach z kwaśną śmietaną, jabłkiem i cebulą (14 zł).
Na dania główne zaserwowano nam same zdrowe, morskie propozycje. Burger rybny z grillowanym łososiem, szpinakiem w tempurze, burakiem marynowanym i sosem jogurtowym (21 zł) okazał się nieco zaskakującym połączeniem smaków.
Grillowana filet z dorsza z warzywnym ratatouille i salsą verde (26 zł) - samo zdrowie. Salsa verde to sos na bazie aromatycznych ziół. Dorsz był delikatny, równie delikatnie doprawiony, co jest istotne dla osób dbających o zdrowie, a przy tym nie był przesuszony, co istotne.
Nie mogę odpuścić spróbowania krewetek, które uwielbiam i zamawiam grillowane krewetki z kolendrą i chilli (39 zł). Krewetki były obłędnie dobre, świeże, sprężyste i chrupiące zarazem, doskonale przyrządzone - niebo w gębie! Podano do nich pieczywo z własnej piekarni.
W lokalu można napić się regionalnych piw oraz nalewek własnego wyrobu (wyśmienitych).
Jeśli zdecyduje się na zdrowe, grillowane pozycje to przemyślcie czy nie skusić się na pyszne desery. Maliny z biszkoptami i musem mascarpone skradły nasze 3 serca - przyjemność kosztuje jedyne 10 zł. Sernik z białą czekoladą i musem malinowym za 15 zł też pyszny.
Chwila Moment to niezwykłe miejsce, dwie restauracje połączone w jedność. Chwila zapewni nam zdrowe śniadania, chrupiące i wypiekane na miejscu pieczywo, orkiszowe naleśniki, witaminowe smoothies, a w Momencie możecie skusić się na grillowane, zdrowe propozycje obiadowe. Wpadnijcie tutaj na chwilę i moment, a może i dłużej :).wpis powstał w ramach cyklu " Gdynia zdaniem blogerów"