Wykonanie
Moi rodzice
mieli 23 rocznicę ślubu 3 sierpnia, w nocy wrócili z Turcji w związku z tym postanowiłam im dzisiaj zaprezentować pyszny obiadek ;) Zastanawiałam się nad wieloma potrawami, ale w końcu padło na roladki z
łososia ze
szpinakiem i
boczkiem, a do tego zrobiłam smażoną
cebulkę z
pomidorem i
czerwonym winem. Mamy już z Grześkiem
plany na wakacje! W drugiej połowie września chcemy jechać na 2 tygodnie do Grecji, oczywiście obiecuję Wam relację z tego wyjazdu, ale
póki co żyję festiwalem reggae w Ostródzie, który jest już z 9 dni!

Składniki:500 g
łososia surowego200 g
szpinaku siekanego100 g
startego sera mozzarellabakłażan3 średnie
cebule200 ml
wina czerwonego1 średni
pomidorsól i
pieprz2 ząbki
czosnkuprzyprawa do dań włoskich2 paczki
surowego boczku w plasterkach (potrzebujemy 3 plasterki na jedną roladkę)
mąkaPrzygotowanie:
Szpinak smażymy na
maśle, wyciskamy do niego 2 ząbki
czosnku i dosypujemy 1/3
sera mozzarella, pozostawiamy do ostygnięcia.
cebulę kroimy w paseczki,
pomidory w drobną kosteczkę i wszystko dusimy około 20-30 minut na małym ogniu na patelni. W międzyczasie przygotowujemy
łososia, usuwamy skórę i kroimy go wzdłuż dzieląc na cieńsze plasterki. Na każdy plasterek sypiemy
ser i nakładamy
szpinak, następnie zwijamy w roladkę. Tak przygotowaną roladkę owijamy dokładnie plasterkami
boczku i każdą z nich obtaczamy w
mące, pozostawiamy na chwilę.
Bakłażan dzielimy na plasterki, każdy z nich obtaczamy
przyprawą do dań włoskich i smażymy na
oliwie. wlewamy
olej na wysokość 1/2 patelni, wkładamy tam nasze roladki i smażymy dokładnie z każdej strony. W tym czasie
cebulę i
pomidor przekładamy do garnka, dolewamy
wino i gotujemy około 7-8 minut. Przystrajamy talerz i gotowe, ja podałam do dania gotowaną
kukurydzę i
bagietkę z
masłem czosnkowym, rodzina była szczęśliwa ;)














