ßßß
Składniki:500 g łososia surowego200 g szpinaku siekanego100 g startego sera mozzarellabakłażan3 średnie cebule200 ml wina czerwonego1 średni pomidorsól i pieprz2 ząbki czosnkuprzyprawa do dań włoskich2 paczki surowego boczku w plasterkach (potrzebujemy 3 plasterki na jedną roladkę)mąkaPrzygotowanie:Szpinak smażymy na maśle, wyciskamy do niego 2 ząbki czosnku i dosypujemy 1/3 sera mozzarella, pozostawiamy do ostygnięcia. cebulę kroimy w paseczki, pomidory w drobną kosteczkę i wszystko dusimy około 20-30 minut na małym ogniu na patelni. W międzyczasie przygotowujemy łososia, usuwamy skórę i kroimy go wzdłuż dzieląc na cieńsze plasterki. Na każdy plasterek sypiemy ser i nakładamy szpinak, następnie zwijamy w roladkę. Tak przygotowaną roladkę owijamy dokładnie plasterkami boczku i każdą z nich obtaczamy w mące, pozostawiamy na chwilę. Bakłażan dzielimy na plasterki, każdy z nich obtaczamy przyprawą do dań włoskich i smażymy na oliwie. wlewamy olej na wysokość 1/2 patelni, wkładamy tam nasze roladki i smażymy dokładnie z każdej strony. W tym czasie cebulę i pomidor przekładamy do garnka, dolewamy wino i gotujemy około 7-8 minut. Przystrajamy talerz i gotowe, ja podałam do dania gotowaną kukurydzę i bagietkę z masłem czosnkowym, rodzina była szczęśliwa ;)













