Wykonanie
Cześć kochani!
Pora na kolejny przepis na faszerowany
bakłażan! Tym razem głównym składnikiem jest
szpinak, wydaje mi się że to najlepsza wersja
bakłażana jaką
jadłam.
Szpinak idealnie komponuje się ze smakiem
bakłażana. Chciałabym przez wakacje odbyć jakiś staż kulinarny, staram się o to ale boję się że moje doświadczenie jest zbyt małe.. Jakbyście wiedzieli o jakiejś restauracji, w której potrzebują stażystów to piszcie namiary w komentarzach ;) Jak powinniście zauważyć zmieniłam wygląd mojego bloga, co o nim sądzicie? Co w nim zmienić? ;)Składniki:250 g
szpinaku rozdrobnionego10 plasterków
boczku parzonego1
pomidor2 ząbki
czosnku2 duże
bakłażany150 g
startego sera mozzarellaoliwa z oliweksól i
pieprzPrzygotowanie:
Szpinak podsmażamy na
maśle z wyciśniętymi ząbkami
czosnku.
Bakłażany myjemy i przygotowujemy do pieczenia. Odkrajamy miejsce z
zieleniną, kroimy je wzdłuż na pół i wydrążamy łyżką środek. Tak przygotowane
bakłażany smarujemy
oliwą z oliwek i przyprawiamy
przyprawami, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10-15 minut i pieczemy. W tym czasie kroimy
boczek,
pomidora i środek
bakłażana na małą kosteczkę, dorzucamy je do
szpinaku i smażymy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy 50 g
sera, mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika
bakłażanów faszerujemy je obficie i dokładnie i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut podnosząc temperaturę do 180 stopni, po tym czasie wyjmujemy
bakłażany, sypiemy na wierzch
mozzarellę, która nam została i pieczemy jeszcze 5 minut, do momentu rozpuszczenia
sera.POWODZENIA I SMACZNEGO!



Moja propozycja podania:Petite Princesse