ßßß
Składniki:200 g pieczarek100 g mięsa mielonego2 pomidoryząbek czosnku20 listków świeżej bazylii1 duży bakłażan100 g startego sera mozzarellaoliwa z oliweksól i pieprzPrzygotowanie:Pieczarki ścieramy i dusimy na patelni. Bakłażan myjemy i przygotowujemy do pieczenia. Odkrajamy miejsce z zieleniną, kroimy go wzdłuż na pół i wydrążamy łyżką środek. Tak przygotowane bakłażany smarujemy oliwą z oliwek i przyprawiamy przyprawami, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10-15 minut i pieczemy. W tym czasie smażymy mięso, kroimy w cienką kosteczkę pomidora, siekamy listki bazylii i siekamy wydrążony środek bakłażana. Wszystkie składniki do farszu mieszamy ze sobą, dodajemy 2/3 sera mozzarella oraz wyciskamy ząbek czosnku i jeszcze raz mieszamy wszystko. Po wyjęciu z piekarnika bakłażanów faszerujemy je obficie i dokładnie i ponownie wstawiamy do piekarnika na 7 minut podnosząc temperaturę do 180 stopni, po tym czasie wyjmujemy bakłażany, sypiemy na wierzch mozzarellę, która nam została i pieczemy jeszcze 3 minuty, do momentu rozpuszczenia sera.POWODZENIA I SMACZNEGO!

Moja propozycja podania:
Petite Princesse