Wykonanie
To nie takie łatwe, to nie takie proste... przejść koło nich obojętnie! Pachnące połączenie ciepłego, domowego, zdrowego dania, szybkiej i nietypowej kanapki i oryginalnego fast-fooda to nasz sposób na pyszny obiad. Jeśli połączy się siły, to gotowy będzie szybkiej niż trwałoby ugotowanie
ziemniaków. I tak też zrobiłyśmy tym razem - w czasie gdy uwieszona na telefonie starsza kucharka bawiła się
ciastem, to młodsza wgapiona w szklany ekran wyczarowywała nadzienie. Nasza 2-osobowa ekipa spisała się na medal - tak nas (a w zasadzie dzieło nasze) oceniono. Nawet nie zauważyłyśmy kiedy
chlebki były gotowe. Wróć - nawet nie zauważyłyśmy kiedy i jak to się stało, że one były i... zniknęły. Ale wspomnienie smaku, aromatu i wyglądu pozostało.


SKŁADNIKI:/FARSZ:-
indyk, 25 dag /pierś.-
papryka czerwona, 1/2-
papryka żółta, 1/2-
cebula, 2-3,-
kukurydza, 1/2 puszki,- ziarna "
Ziołowo mi"-
papryka zielona suszona,-
chili,-
pomidor,
czosnek,
bazylia,-
pieprz ziołowy,-
pieprz czarny,- domowa
przyprawa z
suszonych warzyw,-
ser żółty, wystarczy niewiele./CIASTO:- 125 g
mąki bezglutenowej chlebowej,- 125 g
mąki bezglutenowej razowej Dunkel,- 75 ml
wody,- 75 ml
mleka,- 2 dkg
drożdży,- 1/2 łyżeczki
soli,- łyżeczka
cukru,- 2 łyżki
oliwy z oliwek,- łyżka
masła,-
czarnuszka łyżka,-
pieprz ziołowy łyżeczka,-
sezam czarny,-
sezam,

WYKONANIE:/Ciasto:Do miski wsypujemy
mąki i mieszamy, dolewamy ciepłe
mleko z
wodą,
solą,
cukrem,
drożdżami, wyrabiamy ciasto, dodajemy
olej i
masło i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (można również posiłkować się mikserem). Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Gdy ciasto
potroi objętość, wykładamy na stolnicę podsypaną
mąką, zagniatamy, dosypujemy
czarnuszkę,
sezam, czarny
sezam,
pieprz ziołowy jeszcze chwilę wyrabiamy. Formujemy w wałek, dzielimy na 6 równych części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto.

/FARSZ:Umyte, osuszone i pokrojone w kostkę
mięso wrzucamy na rozgrzany
olej. Gdy zamkną się
pory, odparuje
woda a
mięso się zarumieni dorzucamy pokrojoną w
pióra cebulę.Następnie dorzucamy pokrojoną
paprykę. Trzymamy na ogniu cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy
przyprawy,
zioła, ziarna. Gdy lekko ostygnie dorzucamy pokrojony/starty
ser żółty. Na koniec na patelnie ląduje
kukurydza. Mieszamy, doprawiamy i gotowe.





Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy (2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną
mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut.Powstaje nam 6 cudownych
chlebków.
Chlebków... "szybkoznikających".


/SEZAM CZARNY:" Ekologiczne ziarno czarnego
sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. " (Opis: sklep)Kupisz go tutaj: kliknij .
Sezam, ale nietypowy. Nie dość, że czarny, to jeszcze leciutko
orzechowy. Nadaje smaku nuty wyśmienitej inności. Niespotykany zapach unosi się dzięki niemu. Unosi się i... kusi! A do tego wygląda naprawdę kusząco, gdy tu i tam wystaje coś małego i czarnego.

"
ZIOŁOWO MI" ZIARNA:" Bazę tej mieszanki stanowią prażone
ziarna słonecznika,
sezamu i
siemienia lnianego. Dopełnieniem jest bukiet
ziół, takich jak:
rozmaryn,
mięta,
bazylia,
szałwia,
tymianek, cząber,
oregano,
majeranek,
pietruszka . Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach
mięsnych oraz
rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance
zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie:
rozmaryn przyspiesza trawienie tłuszczów,
majeranek działa łagodząco na przewód pokarmowy oraz wątrobę, cząber ma właściwości bakteriobójcze, reguluje procesy trawienne,
bazylia działa rozkurczowo i przeciwbakteryjnie,
oregano ma właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe,
szałwia korzystnie wpływa na pracę żołądka,
mięta pobudza wydzielanie
soków trawiennych,
tymianek posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zaś
natka pietruszki korzystnie wpływa na krążenie, pomaga zwalczać anemię i usuwać toksyny z organizmu. Używając naszych mieszanek, możecie rozstać się z
solą – ziarna i
zioła znakomicie i zdrowo Wam ją zastąpią. " (Opis: Ziarenkowo)Kupisz ją tutaj: KLIKNIJ .Kolejna propozycja od Ziarenkowa, w której jesteśmy totalnie zakochane! Przepyszna mieszanka, która łączy smaki, zapachy i... wspomnienia! Jej
magia polega na tym, że choć czujemy bardzo wyraźnie, że wszystkie składniki dobrane są starannie aby łączyć się w jedną, pyszną całość, która zachwyca i wzbogaca każdą potrawę, to i delektować się nimi możemy osobno! Odkrywać je. Ten moment, kiedy wyraźnie poczujemy
pietruszkę i odpłyniemy myślami parę lat wstecz by przypomnieć sobie posiłki w leśnym
domku, serwowane przez zakochaną w tym zielsku Babcię Krysię,
PAPRYKA ZIELONA SUSZONA:"Reguluje przemianę materii, dostarcza
soli mineralnych (głównie potasu i wapnia) oraz witamin (szczególnie C i beta-karotenu). Zawiera także flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegając rakowi i chorobom układu krążenia.
Papryka pomaga obniżyć ciśnienie
krwi, poprawia również odporność. Warzywo to nie tylko ma szereg właściwości zdrowotnych, ale przez niektórych uważane jest za afrodyzjak." (Opis PIĄTNICA)Kupisz ją tutaj: KLIKNIJ .
POMIDOR,
CZOSNEK,
BAZYLIA:Wyśmienita mieszanka. Wszystko zgrane i zachęcające do wgryzienia się w potrawę "skażoną" tą
przyprawą. Przepyszne połączenia, które zapewniają aromatyczną otoczkę nad daniem, które teraz już jest dopracowane w 100%.Kupisz ją tutaj: KLIKNIJ

Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ . i... nie zapominajmy o ŚWIĘTACH:Bezglutenowy pierniczek z
pigwą znajdziecie: TUTAJ .a Bezglutenowy piernik z
powidłem śliwkowym i
imbirowo-
czekoladową polewą: TUTAJ.Reszta świątecznych potraw (zarówno słodkich jak i wytrawnych): TUTAJ .I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)
