Wykonanie
Tak,wiem że jest upał i włączyć piekarnik w taką pogodę to ostatnia rzecz na którą ma się ochotę,ale wierzcie mi,że warto.Cebularze na wieczór do zimnego
piwka ! Polecam !
Składniki ciasta :* pół szklanki
mleka* pół szklanki ciepłej przegotowanej
wody* łyżka
cukru* pół kostki
drożdży* 2
jajka ( do ciasta dwa
żółtka plus jedno
białko i pozostałe
białko do posmarowania
cebularzy )* łyżka
soli* pół kg
mąki pszennej plus
mąka do podsypywania* 2 łyżeczki
czerwonej papryki mielonejW płynach i cukrze rozetrzeć
drożdże.Odstawić do wyrośnięcia.Połączyć z pozostałymi składnikami ciasta. Wyrobić,aż będzie ciasto odchodziło od ręki. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia.Składniki nadzienia :* 5 dużych
cebul* 2 ząbki
czosnku* łyżka suszonej
bazylii* łyżka
przyprawy do pizzy*
sól ,
pieprz* 2 duże łyżki
koncentratu pomidorowego* 2 łyżki
oliwyKroimy
cebulę w piórka, szklimy na
oliwie. Dodajemy przeciśnięty
czosnek. Wsypujemy
przyprawy i dusimy do miękkości. Pozostawiamy do wystygnięcia.Przygotowanie :Ciasto podsypując
mąką musimy rozwałkować na około 1cm. Wycinamy kółka . Robimy w środku wgłębienie na nadzienie. Smarujemy placki roztrzepanym
jajkiem,koncentratem. Wykładamy farsz z
cebuli.Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy na złoty kolor .Ja podaję z
sosem czosnkowym . Idealne do zimnego
piwka ! Polecam !