ßßß Cookit - przepis na La Pizza Capricciosa dalla Polonia

La Pizza Capricciosa dalla Polonia

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować jeden z moich ulubionych rodzajów pizzy, czyli pizzę Capricciose. W tej wersji zrobiłem ją na grubym cieście.
Ostatni raz robiłem ją w upalne, sobotnie popołudnie, podczas mojej ostatniej wizyty w Palermo, na Sycylii. Chciałem odwdzięczyć się moim włoskim przyjaciołom za ich szczodrą gościnność (spotykaną chyba na tą skale jedynie na Kujawach, Podlasiu, czy Podkarpaciu) i zrobić dla nich pizzę taką, jaką zwykłem robić w Polsce.
Luiggi, Monicca i Pierro byli zachwyceni efektem. Stwierdzili, że pizza mojego wykonania różni się trochę od tych, do których przywykli, szczególnie grubością ciasta (ich jest bardzo cienkie) i trochę smakiem składników (użyłem do tego specjalnej szynki z Kujaw i sera z Podlasia). Bardzo im smakowała i postanowili podać mój przepis do swojej ulubionej, lokalnej pizzerii w Palermo i Wenecji, a nazwą moja pizzę: Capricciosa dalla Polonia da Maciek da Cuiavia.
Potrzebne będą:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 tradycyjnego, polskiego opakowania drożdży
- tarty ser żółty lub mozarella
- szynka
- koncentrat pomidorowy
- pieczarki
- papryka
- cebula
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- oliwa
- łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
1) Do miski wsypujemy mąkę.
2) Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody i mieszamy.
3) Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli, 2 łyżki oliwy, a następnie drożdże z woda i stopniowo mieszamy.
4) Wyrabiamy ręką ciasto, aż powstanie jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi, to dodajemy mąki i dalej wyrabiamy)
5) Odstawiamy ciasto na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby urosło.
6) Kiedy ciasto rosnie, przygotowujemy składniki na pizze: szynka, papryka, cebula, pieczarki, tarty ser mozzarella.
7) Następnie urabiamy ciasto i rozprowadzamy je na blasze...
...i smarujemy je sosem pomidorowym.
8) Posypujemy składnikami i przyprawami.
9) Piekarnik rozgrzewamy do 220 st C., po czym wkładamy do niego naszą pizzę.
10) Pieczemy ją 25 minut, z zastrzeżeniem, ze po 15 minutach posypujemy całość tartym serem.
Do zobaczenia we Włoszech =)
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/06/pizza-capricciosa-di-polonia-dal-maciek.html