ßßß
Ciasto na pizzę (blaszka z wyposażenia piekarnika):400 g mąki wrocławskiej50 g swieżych drożdzy2-3 łyżki oliwy1 żółtko3/4 szklanki ciepłej wodypłaska łyżeczka soliodrobina cukruSos do pizzy:1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 225 g1 łyżeczka koncentratu pomidorowego2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę2 łyżki oliwy1 łyżeczka cukrusól, pieprz i ostra mielona papryka do smakuDodatki:4 duże plastry szynki pokrojone w paseczki500 g pieczarek2 duże cebule250 g plastrów żółtego sera ( ja użyłam morskiego)2 p omidoryświeże listki bazylii
Sposób przygotowania:Drożdże wymieszać w miseczce z ciepłą wodą, dodać cukier, sól i 1 łyżeczkę mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięciaMąkę przesiać do miski, dodać rozczyn drożdży, zółtko i oliwę. Wyrabiać ciasto przez około 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Pomidory z puszki zagotować w rondelku razem z koncentratem oliwą, solą, pieprzem, oraz cukrem. Gotować przez około 10 minut. Na końcu dodać czosnek. Obrane pieczarki i cebulę pokroić w plasterki i udusić w patelni na oliwie z dodatkiem soli. Ewentualnie usunąć nadmiar sosu, który puszczą pieczarki, po to, żeby ciasto nie nasiąkło zbyt mocno.
Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć mokrą dłonia na posmarowanej oliwą blaszce.Ciasto posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć podduszone pieczarki z cebulką , porozkładać kawałeczki szynki, plastry pomidora i listki bazylii. Po wierzchu posypać startym zółtym serem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160℃ i wstawić pizzę. Piec przez około 20-25 minut, aż spód będzie upieczony, a ser się rozpuści.
Wyjąć pizzę z piekarnika i podawać z pozostałym sosem pomidorowym. Smacznego!