ßßß
Przepis na ciasto nieco zmieniłam, dodając więcej drożdży – ostatnio miałam problemy z wyrastaniem ciasta…Składniki na 4 mini pizze:3 szklanki mąki50 g drożdży200 ml letniej wody4 łyżki oliwysól, cukier15 dag sera żółtego6 pieczarek1/2 paprykimały słoiczek zielonych oliwekSos:1 puszka pomidorów krojonych1 łyżeczka koncentratu pomidorowegosól, pieprzoregano, bazyliamała cebula, 2 ząbki czosnkuPrzygotowujemy zaczyn z drożdży. W małym garnuszku mieszamy je z łyżką cukru, 3 łyżkami wody i 2 łyżkami mąki. Czekamy około 20 minut na wyrośnięcie. Następnie wsypujemy mąkę do miski do wyrabiania ciasta. W środku kopczyka formujemy wgłębienie, do którego wlewamy drożdże i 2 łyżki oliwy. Dodajemy szczyptę soli i zaczynamy mieszać ciasto ręką. Stopniowo dolewamy całą wodę pamiętając przy tym, że musi ona mieć około 24 stopni. Gdy ciasto jest już wyrobione na jednolitą masę, układamy je na posypanej mąką stolnicy, dzielimy na 4 części i formujemy z nich kulki. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką przez około 30 minut.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blachę posypujemy mąką. Wyrośnięte kulki ciasta smarujemy od spodu pozostałą oliwą i rozpłaszczamy na blasze. Ich środki muszą być nieco wklęsłe. Posypujemy je tartym serem żółtym.
Następnie układamy plasterki pieczarek…
Pokrojoną w drobne paseczki paprykę…
Kilka oliwek…
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.Podajemy z sosem pomidorowym. Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Do blendera wlewamy pomidory, dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulkę oraz przyprawy. Miksujemy 1 minutę. Gotowe!