ßßß
Składniki:Podane składniki wystarczą na dwie pizze serca o wymiarach około 20×20 cm.na ciasto:1,5 szklanki mąki25 g drożdży1,5 łyżki oliwy z oliwek0,5 szklanki wody¼ płaskiej łyżeczki cukru¼ płaskiej łyżeczki soliskładniki na pizze:1 duża cebula,8-10 pieczarekgarść rukoli10 dkg żółtego serasos:200 ml zagęszczony sok pomidorowy2 ząbki czosnkułyżeczka oreganołyżeczka bazyliipół łyżeczki cukruoliwapieprzsólWykonanie:Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier, oliwę. Wkruszamy drożdże, wszystko mieszamy i dodajemy wodę. Zagniatamy ok 10 min., im dłużej tym lepiej. Ciasto nie powinno się lepić do rąk. W razie konieczności można je podsypywać mąką. Po wyrobieniu ciasta włączamy piekarnik (ma się nagrzać do 250°C), a ciastem wylepiamy posypane mąką foremki serce. W trakcie jak piekarnik będzie się nagrzewał, ciasto trochę podrośnie. Po kilku minutach smarujemy brzegi ciasta oliwą.Sos: Na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy zagęszczony sok pomidorowy, cukier, oregano, bazylię, pieprz i sól. Gotujemy około 10 minut, aż sos zgęstnieje.Na koniec wierzch pizzy smarujemy sosem pomidorowym. Na niego kładziemy starty ser, cebulę i pieczarki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 12-13 minut.Bon apetit!