Wykonanie
Jeszcze jakiś czas na hasło Pizza wykręcało się nr. telefonu sprawdzonej pizzerii a następnie następowała dłuuuuga pauza, która zazwyczaj potęgowała uczucie głodu i udowadniała, że 30 min. może ciągnąć się bez końca.
Potem następowała konsumpcja (zazwyczaj dość przyjemne uczucie) podczas, której analizowało się jak to pizzę można przecież zrobić samemu. Kilka dni później hasło się powtarzało i powtarzała się sytuacja aż się wkurzyła i postanowiła zrobić własnoręcznie ciasto, sos i w ogóle wszystko...Efekt był taki, że od tamtej
pory jemy tylko i wyłącznie pizzę domową lub mini pizzuszki (zwane także pizduszkami) a o przepis dzwoniono do mnie nawet z Chorwacji:PNie
będę podawać składników na wierzch pizzy (to decyzja indywidualna i nawet powiedziałabym intymna, więc nie
będę w to wnikać).Podaję zatem składniki na ciasto i sos.
Na ciasto (wychodzą z niego 4 pizze)50 g
drożdży2 łyżeczki
cukru2 szklanki
wody (ciepłej ale nie gorącej)1 łyżka
soli1 kg
mąki pszennej (w trakcie może się okazać, że będzie potrzebne nieco więcej
mąki choćby na podsypanie)6 łyżek
oliwy z oliwek (jeśli nie macie, może być
olej).Na sos:
przecier pomidorowy1 łyżkę
oliwy z oliwek (też może być
olej - ostatecznie)1-2
cebule2-3 ząbki
czosnku0,5 szklanki
wody1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
bazyliisól,
pieprzPrzygotowania możemy rozpocząć dużo wcześniej (
drożdże wymagają czasu i ciepła).Do miski kruszymy nasze 50 g
drożdży, zasypujemy
cukrem i zalewamy szklanką ciepłej
wody.Następnie dosypujemy kilka łyżek
mąki aby
uzyskać konsystencję gęstej
śmietany. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Po tym czasie ilość zaczynu nam się zwiększy co najmniej dwa
razy:). Do drożdżowej piany dodajemy teraz pozostałą część
mąki,
sól i drugą szklankę
wody i na koniec, stopniowo, po łyżce
oliwę. Ciasto wyrabiamy najpierw drewnianą łyżką a gdy
zrobi się wystarczająco gęste (będziecie wiedzieć kiedy to nastąpi) zaczynamy wyrabiać je ręcznie. Ciasto ma być pulchne i odrywać się od rąk a jeśli będzie zbyt lepkie, dodajcie po prostu odrobinę
mąki. Kiedy uzyskamy kształtką kulę z ciasta, odkładamy ją znowu do ciepłego miejsca. Wystarczy na ok. 1 godzinę (jeśli zostawicie na dłużej musicie co jakiś czas jązagnieść żeby się zbytnio nie wylewała.Gotowe ciasto musimy już teraz tylko rozwałkować i ułożyć na posmarowanej
oliwą blasze.A co na ciasto?Na pewno sos:)
Możemy przygotować go dużo wcześniej.Zaczynamy od pokrojenia
cebuli w kosteczkę.
Czosnek rozgniatamy, przecier otwieramy...W niewielkim rondelku rozgrzewamy
oliwę i kiedy będzie skwierczeć (możemy w tym celu zrobić próbę, wrzucając kosteczkę
cebuli) wrzucamy pokrojoną resztę
cebuli a kiedy się zeszkli dodajemy
czosnek. Po chwili (chodzi o to, żeby ani
cebula aby
czosnek się przypalił) dodajemy
przecier pomidorowy i
wodę. Na koniec wrzucamy
przyprawy, mieszamy, próbujemy i sos gotowy.Teraz wystarczy tylko posmarować ciasto
pomidorami i uzupełnić pizzę ulubionymi dodatkami.Tu warto pamiętać o zasadzie, która się sprawdza - 3 składniki to optymalna dawka (wtedy ciasto nie będzie przeciążone a poza tym fajnie
mieć 4 pizze w różnych smakach, prawda?)Smacznego:)Nasza znalazła wielbicieli nawet u najmłodszych, którzy jak wiadomo są najbardziej wymagającymi degustatorami:)