Wykonanie
Działać.By podnieść się.Nie poddać.
ciasto:1 i 3/4 szklanki
mąki3/4 szklanki ciepłej
wody2 łyżeczki suchych
drożdży1 łyżeczka
oleju3/4 łyżeczki
solisos pomidorowy:około pół słoiczka koncentratu/przecieru
pomidorowego3 łyżki
wody lub
oliwyłyżeczka
oreganołyżeczka
bazyliisól,
pieprz3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę+ser i dowolne składniki na wierzchWszystkie składniki na ciasto razem wyrobić.Odstawić na godzinę w ciepłym miejscu.Składniki na
sos pomidorowy wymieszać ze sobą.Ciasto podzielić na kilka części, wałkować małe placki dosyć cienko.Wycinać z placków kształt
serca.Każde
serce posmarować
sosem pomidorowym.Układać
ser i dowolne składniki na pizzy.Piec około 20 minut w temp. 180 st. C.Wykorzystałam
mąkę na pizzę z Gdańskich Młynów, dzięki której ciasto łatwo się formuje, jest elastyczne, a po wypieku idealnie chrupkie.
Mąką ta jest produkowana z pszenicy uprawianej na Żuławach.