Wykonanie
Przepis na ciasto dostałam od Basi T. za co jeszcze raz jej dziękuję:)Ciasto jest w sam raz, tzn cienkie i chrupiące. Do tej
pory wszelakie przepisy na ciasto pizz-owe nie spełniały naszych oczekiwań, a to za grube, to znów cienkie i gumowate, aż odechciewało się robić pizzę w domu. Ten przepis na ciasto jest idealny i przy nim już zostaję :)Zapraszam.
Składniki na 1 pizzę:1,5 szklanki
mąki,1/2 szklanki
wody (letniej),1/4 kostki
drożdży,1 łyżeczka
soli,2 łyżki
oleju,1 łyżeczka
ziół :
oregano i
bazylia,Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Dodatki:60 g
mascarpone,ząbek
czosnku,kilka
pomidorków koktajlowych,
parmezan,
sól,
pieprz do smaku,
Ciasto cienko rozwałkuj, lub rozciągnij rękami.
Mascarpone wymieszaj z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, dopraw
solą i
pieprzem. Rozsmaruj na cieście.
Pomidorki umyj i przekrój każdy na pół. Układaj
pomidorki na pizzy skórką do dołu.Posyp pizzę startym
parmezanem.Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 15 minut.
Smacznego :)