ßßß
Z tej ilości ciasta wychodzą 2 pizze 30 cm.Składniki ciasto:25 g drożdży,1/2 łyżeczki cukru,250 ml ciepłej wody,500 g mąki,1 łyżeczka soli,1 łyżeczka oliwy.Składniki sos:500 g pomidorów (ja poza sezonem używam z puszki),1 ząbek czosnku,kilka łyżek oliwy,Sól,Pieprz.Do tego mozzarella, liście bazylii, oliwa, oregano.Wykonanie ciasto:Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier oraz zalać ciepłą wodą. Pomieszać delikatnie, aby się drożdże rozpuściły dodać mąkę i sól . Wyrobić i odstawić aż podwoi swoją objętość. To może zając chwilę w tym czasie przygotowujemy sos.Sos:Rozgrzać oliwę w wysokim garnku. Musi być bardzo rozgrzana, dodać pomidory pokrojone w kostkę a po chwili czosnek. Smażyć około 5 min. Następnie przecedzić całość przez sito, trzeba pozbyć się nasionek ponieważ mogą popsuć smak. I wtedy znowu stawiamy na ogień doprawiamy i redukujemy sos.Ciasto:Kiedy ciasto już wyrosło wykładamy je na stolnicę i jeszcze raz wyrabiamy. Musi być gładkie i odchodzić od ręki. Musi być elastyczne. Jeżeli uznamy, że jest gotowe odstawiamy i przykrywamy, aby jeszcze raz podrosło. kiedy już to nastąpi wyciągamy ciasto na stolnicę formujemy kulę i wałkujemy na pożądaną grubość. Smarujemy blaszkę oliwą. Nakładamy ciasto, smarujemy je sosem pomidorowym, na to kładziemy pokrojoną w grube plastry odcedzoną mozzarellę posypujemy oregano i pieczemy 20-30 min w zalożności od piekarnika.Przed serwowaniem obsypujemy listkami bazylii.