ßßß
Składniki: na dużą blachę z piekarnikaCiasto:1,5 szklanki mąki25 g drożdży1,5 łyżki oliwy z oliwek0,5 szklanki wody¼ płaskiej łyżeczki cukru¼ płaskiej łyżeczki soliSos pomidorowy:połowa sosu na pizzę, a druga do smarowania na pizzę ;)puszka (400g) pomidorów2 łyżki czerwonego wina2 łyżeczki przyprawy do pizzypół łyżeczki brązowego cukru2 ząbki czosnkułyżeczka oreganołyżeczka bazyliioliwapieprzsólWierzch:250 g pieczarek1 mała cebula75 g startego żółtego serałyżeczka oreganoWykonanie:Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier, oliwę. Wkruszamy drożdże, wszystko mieszamy i dodajemy wodę. Zagniatamy ok 10 min., im dłużej tym lepiej. Ciasto nie powinno się lepić do rąk. W razie konieczności można je podsypywać mąką. Po wyrobieniu ciasta włączamy piekarnik (ma się nagrzać do 250°C), a ciastem wylepiamy posypane mąką foremki serce. W trakcie jak piekarnik będzie się nagrzewał, ciasto trochę podrośnie. Po kilku minutach smarujemy brzegi ciasta oliwą.Sos: Na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory z puszki, cukier, oregano, pietruszkę, bazylię, przyprawę do pizzy. Doprawiamy pieprzem i solą, jeśli będzie taka potrzeba. Tak przyprawione pomidory smażymy około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Całość miksujemy. Na koniec dodajemy wino i mieszamy.Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka.Wierzch pizzy smarujemy sosem pomidorowym. Na niego kładziemy starty ser, cebulę i pieczarki.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (na 250°C) na około 12-13 minut.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)