ßßß
Składniki:podane składniki wystarczą na pizzę wielkości blachy do piekarnika.Na ciasto: z przepisu na pieczarkowe serce z rukolą1,5 szklanki mąki25 g drożdży1,5 łyżki oliwy z oliwek0,5 szklanki wody¼ płaskiej łyżeczki cukru¼ płaskiej łyżeczki soliSkładniki na połówkę z rukolą i szynką szwarcwaldzką:3 plastry pomidora3 plastry szynki szwarcwaldzkiejgarść rukoli50 g startego seraSkładniki na połówkę z rukolą i szynką szwarcwaldzką:3 plastry pomidora½ opakowania sera brie (około 50-60 g)3 plastry schabu (wędliny)¼ czerwonej cebuli¼ papryki zielonej50 g startego seraSkładniki na sos pomidorowy z winem (!):puszka (400g) pomidorów2 łyżki czerwonego wina2 łyżeczki przyprawy do pizzyŁyżka suszonej pietruszkipół łyżeczki brązowego cukru2 ząbki czosnkułyżeczka oreganołyżeczka bazyliioliwapieprzsólWykonanie:Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier, oliwę. Wkruszamy drożdże, wszystko mieszamy i dodajemy wodę. Zagniatamy ok 10 min., im dłużej tym lepiej. Ciasto nie powinno się lepić do rąk. W razie konieczności można je podsypywać mąką. Po wyrobieniu ciasta włączamy piekarnik (ma się nagrzać do 250°C), a ciastem wylepiamy posypane mąką foremki serce. W trakcie jak piekarnik będzie się nagrzewał, ciasto trochę podrośnie. Po kilku minutach smarujemy brzegi ciasta oliwą.Sos: Na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory z puszki, cukier, oregano, pietruszkę, bazylię, przyprawę do pizzy. Doprawiamy pieprzem i solą, jeśli będzie taka potrzeba. Tak przyprawione pomidory smażymy około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Całość miksujemy. Na koniec dodajemy wino i mieszamy.Paprykę, pomidora, cebulę i brie kroimy w plastry. Plastry schabu dzielimy na mniejsze kawałki,Wierzch pizzy smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serem i układamy na całości pomidory.Na połowie pizzy układamy cebulę, schab i brie.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 12-13 minut. Około 1-2 minuty przed końcem pieczenia drugą połowę pizzy posypujemy rukolą i dodajemy szynkę szwarcwaldzką.Bon apetit!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)