ßßß
Składniki na ciasto:400 ml ciepłej wody2 1/2 łyżeczki drożdży instant1/4 łyżeczki cukru500 g mąki pełnoziarnistej (+ mąka do posypywania)łyżeczka solioreganoSkładniki na sos:800 g pomidorów z puszki (bez skórki)2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwekgarść świeżych liści bazyliisóldowolne dodatki (u mnie: pieczarki, sery, rukola, boczek)Wodę, drożdże i cukier wymieszać w dużej misce, odstawić na 5 minut. Następnie dodać mąkę i sól. Ugniatać ciasto ok. 10 minut, uformować kulę, przysypać mąką i odstawić w misce przykrytej ściereczką na 2 godziny.Przygotować sos: Pomidory (wraz z sokiem) i czosnek zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka, dolać odrobinę wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, ok. 30 minut, do momentu aż sos stanie się gęsty. Dodać oliwę, bazylię i sól do smaku.Po dwóch godzinach ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągnąć palcami po całej powierzchni. Posypać ciasto oregano i posmarować sosem pomidorowym.Piec ok. 20-25 min. w temperaturze minimum 230 stopni, następnie ułożyć dodatki i piec kolejne 10 minut.Smacznego!
