ßßß Cookit - przepis na Pizza pelnoziarnista

Pizza pelnoziarnista

nazwa

Wykonanie

I my, choć z lekkim poślizgiem, świętowaliśmy Dzień Pizzy! Przepis na ciasto i sos pochodzi z książki " Pizza, chleb i inne pyszności ", w kwestii dodatków - pełna improwizacja. Wyszło świetnie, polecam!
Składniki na ciasto:
400 ml ciepłej wody
2 1/2 łyżeczki drożdży instant
1/4 łyżeczki cukru
500 g mąki pełnoziarnistej (+ mąka do posypywania)
łyżeczka soli
oregano
Składniki na sos:
800 g pomidorów z puszki (bez skórki)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
garść świeżych liści bazylii
sól
dowolne dodatki (u mnie: pieczarki, sery, rukola, boczek)
Wodę, drożdże i cukier wymieszać w dużej misce, odstawić na 5 minut. Następnie dodać mąkę i sól. Ugniatać ciasto ok. 10 minut, uformować kulę, przysypać mąką i odstawić w misce przykrytej ściereczką na 2 godziny.
Przygotować sos: Pomidory (wraz z sokiem) i czosnek zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka, dolać odrobinę wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, ok. 30 minut, do momentu aż sos stanie się gęsty. Dodać oliwę, bazylię i sól do smaku.
Po dwóch godzinach ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągnąć palcami po całej powierzchni. Posypać ciasto oregano i posmarować sosem pomidorowym.
Piec ok. 20-25 min. w temperaturze minimum 230 stopni, następnie ułożyć dodatki i piec kolejne 10 minut.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/02/Pizza-pelnoziarnista.html