ßßß Cookit - przepis na MINI-PIZZE

MINI-PIZZE

nazwa

Wykonanie

Idealna przekąska na mecz i nie tylko :) Ciasto nie jest kłopotliwe, za to bardzo elastyczne i przyjemne w "obróbce". Robi się je wyjątkowo szybko, a jak cieszą :) Sami sprawdźcie :) Ja za pierwszym razem dodałam do ciasta soli i pieprzu, a sos zrobiłam według przepisu Flusso i podałam z wędliną, pomidorem i serem. Tym razem trochę bardziej pokombinowałam z wierzchem, ciasto zostawiłam w spokoju ;) Obie wersje były pyszne, serio. I już nie potrzebują dodatkowego sosu do polania, a to dla mnie duży plus. I jeszcze jeden ogromny plus - można je na szybko zrobić nawet jak przyjdą niezapowiedziani goście :)
składniki na 16 sporych sztuk (lub ponad 20 mniejszych):
ciasto:
- 1½ szkl wody
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 3½ szkl mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
sos:
- ½ szkl pomidorów z puszki
- ½ szkl gotowego sosu bbq (u mnie z Lidla)
- sól i pieprz
- bazylia, oregano, czosnek
dodatkowo:
- kiełbasa
- cukinia
- pomidor
- żółty ser
Wymieszać składniki na ciasto, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie wymieszać i ewentualnie zmiksować składniki na sos, odstawić. Ciasto podzielić na małe kawałki i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego (u mnie większe). Każdą rozpłaszczyć/rozciągnąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek posmarować sosem i ułożyć ulubione składniki, po czym posypać żółtym serem. Piec ok. 7-10 minut, aż się zrumienią (u mnie 15 minut) w 200°C.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2012/06/Mini-pizze.html