Wykonanie
Idealna przekąska na mecz i nie tylko :) Ciasto nie jest kłopotliwe, za to bardzo elastyczne i przyjemne w "obróbce". Robi się je wyjątkowo szybko, a jak cieszą :) Sami sprawdźcie :) Ja za pierwszym razem dodałam do ciasta
soli i
pieprzu, a sos zrobiłam według przepisu Flusso i podałam z
wędliną,
pomidorem i
serem. Tym razem trochę bardziej pokombinowałam z wierzchem, ciasto zostawiłam w spokoju ;) Obie wersje były pyszne,
serio. I już nie potrzebują dodatkowego sosu do polania, a to dla mnie duży plus. I jeszcze jeden ogromny plus - można je na szybko zrobić nawet jak przyjdą niezapowiedziani goście :)
składniki na 16 sporych sztuk (lub ponad 20 mniejszych):ciasto:- 1½ szkl
wody- 1 łyżeczka
drożdży instant- 3½ szkl
mąki- 2 łyżki
oliwy z oliwek- 2 łyżeczki
soli- 1 łyżeczka
cukrusos:- ½ szkl
pomidorów z puszki- ½ szkl gotowego sosu bbq (u mnie z Lidla)-
sól i
pieprz-
bazylia,
oregano,
czosnekdodatkowo:-
kiełbasa-
cukinia-
pomidor-
żółty serWymieszać składniki na ciasto, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie wymieszać i ewentualnie zmiksować składniki na sos, odstawić. Ciasto podzielić na małe kawałki i lepić kulki wielkości
orzecha włoskiego (u mnie większe). Każdą rozpłaszczyć/rozciągnąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek posmarować sosem i ułożyć ulubione składniki, po czym posypać
żółtym serem. Piec ok. 7-10 minut, aż się zrumienią (u mnie 15 minut) w 200°C.