Wykonanie
Pizza bianca, to, skrótowo mówiąc, pizza bez
sosu pomidorowego. Na pierwszy rzut oka mogłaby się przez to wydawać nudna i słabsza od popularniejszej koleżanki, jednak nie należy jej lekceważyć.Oczywiście oryginalna wersja pewnie w niczym nie przypomina mojej, ale kto by się tym przejmował? :) Ja miałam ochotę na
pomidory i
cukinię, więc właśnie takich dodatków użyłam - Was też zachęcam do wymyślania własnych połączeń.Dzięki temu, że nie smarujemy ciasta sosem, pozostaje ono zdecydowanie bardziej chrupiące. Dodatek
pomidorów na wierzch całkowicie zrekompensuje nam brak sosu. Oczywiście
pomidory nie są koniecznością, ale są najlepszym dodatkiem dla tych, którzy obawiają się spróbowania
bianki.
Składniki:Na ciasto:350g
mąki - u mnie jasna orkiszowa20g
drożdży150-200ml ciepłej
wody3 łyżki
oliwyłyżeczka
soliłyżeczka
cukruNa wierzch:ulubiony
ser żółty - wedle uznania - jedni lubią dużo
sera, inni mniej2 duże
pomidorykawałek
cukiniispora szczypta suszonej
bazylii i
suszonego oreganogarść świeżej
bazyliigarść świeżego
oreganoopcjonalnie - kawałek
sera brie/camembertDo dużej miski wsypujemy
mąkę, drobno pokruszone
drożdże,
sól i
cukier, dodajemy
oliwę. Następnie, mieszając, stopniowo wlewamy
wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto, w razie potrzeby dolewając więcej
wody.Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.Gdy ciasto urośnie rozwałkowujemy ja na blasze i jeszcze raz pozwalamy mu urosnąć - tym razem przez 15 minut.W tym czasie przygotowujemy dodatki:
ser trzemy na tarce o dużych oczkach.
Pomidora i
cukinię kroimy -
pomidora w plastry,
cukinię w półplasterki. Jeśli zamierzamy dodawać
brie, to również kroimy go w plastry.Na pizzy układamy składniki: najpierw posypujemy spód
serem żółtym, następnie układamy
cukinię i
pomidory. Posypujemy całość suszonymi
ziołami.Wstawiamy do pieca nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 10 minut. Po tym czasie dorzucamy
ser brie i dopiekamy pizzę jeszcze 5 minut. (Ten krok możecie pominąć, ale ja uwielbiam
ser pleśniowy na pizzy.)Pizza jest gotowa, gdy brzegi są rumiane, a
ser ładnie się rozpuści.Tuż przed podaniem posypujemy wierzch świeżymi
ziołami.Smacznego!