Wykonanie
Pyszna sezonowa, dietetyczna - bo bez
serowego nałożenia - pizza, z
pomidorami i
cukinią. Właśnie teraz
pomidory są najsmaczniejsze. Cienka, chrupiąca, pizza z kamienia. Łatwa i szybka do przygotowania, ponieważ kroimy świeżego
pomidora i
cukinię, bez podsmażania, układamy na cieście i do pieca ....
Składniki na ciasto:250 g
mąki orkiszowej140 ml
wody2 łyżki
oliwy1 płaska łyzeczka
cukru1 płaska łyżeczka
soli1 łyżeczka
drozdży instantSkładniki na nałożenie:4
pomidory1
cukinia1
cebulaoregano suszone i świeże
sól,
pieprz2-3 ząbki
czosnkuWykonanie:wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
czosnek obrać i posiekać.
Cebulę obrać.
Pomidory i
cukinię pokroić w plastrywyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na posypanej
mąką macie, następnie przełożyć na papier do pieczenia. Na plackach rozłożyć pokrojone
pomidory i
cukinię. Równomiernie
między oba placki podzielić
czosnek i krążki
cebuli. Oprószyć
pieprzem, posypać roztarym w palcach
suszonym oreganopiec 10 minut na rozgrzanym wcześniej kamieniu w 250`C do zrumienienia brzegów. Przed podaniem posolić i posypać posiekanym świeżym
oregano. Można skropić ciemnym
octem balsamicznymSMACZNEGO !