Wykonanie
W najbliższym czasie trochę egzotyki zapowiadam :)W końcu są wakacje no i akcja Bliski Wschód.Zapraszam!
Chlebki:zaczyn:1/2 szklanki ciepłej
wody2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
drożdży instantPołączyć składniki, przykryć i odstawić na 10-15 minut.ciasto:4 szklanki
mąki1 łyżeczka
soli1.5 szklanki ciepłej
wody1 łyżeczka ziaren
czarnuszkiPołączyć
mąkę i
sól, dodać zaczyn
drożdżowy. Połączyć wszystkie składniki.Dolać ciepłą
wodę i wyrabiać ciasto 10 minut.Odstawić pod przykryciem aż podwoi objętość (1h 15 minut)Musimy pamiętać aby nie przesuszać ciasta.Podzielić je na kulki ( wielkości
mandarynki), obtoczyć w
mące i odkładać na tacę, trzymać przykryte ściereczką.Wałkujemy równe placuszki, układamy po kilka sztuk, oddzielającnp. ręcznikiem papierowym aby się nie sklejały.Piec na suchej, mocno rozgrzanej patelni po obu stronach.
![](/Data/Images/zufikowo.blogspot.com\2013_slash_08_slash_chlebki-pita-z-czarnuszka-i-pasta/l/648437670.jpg)
Do
chlebków był dość nietypowy dodatek, ale zapewniam że smaczny i pasujący do
chlebków:)Ekspresowa pasta rukolowa z tahinąduży pęk
rukoli2 ząbki
czosnku3 łyżki pasty sezamowej (tahina)mała
cebula1
pomidor obrany ze skórkisok z 1
limonki1
papryczka chili1 łyżka posiekanej
kolendryoliwasól,
pieprzMiksujemy składniki w blenderze i gotowe:)Przepis na
chlebki znaleziony kiedyś w necie : tutaj