Wykonanie
W najbliższym czasie trochę egzotyki zapowiadam :)W końcu są wakacje no i akcja Bliski Wschód.Zapraszam!
Chlebki:zaczyn:1/2 szklanki ciepłej
wody2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
drożdży instantPołączyć składniki, przykryć i odstawić na 10-15 minut.ciasto:4 szklanki
mąki1 łyżeczka
soli1.5 szklanki ciepłej
wody1 łyżeczka ziaren
czarnuszkiPołączyć
mąkę i
sól, dodać zaczyn
drożdżowy. Połączyć wszystkie składniki.Dolać ciepłą
wodę i wyrabiać ciasto 10 minut.Odstawić pod przykryciem aż podwoi objętość (1h 15 minut)Musimy pamiętać aby nie przesuszać ciasta.Podzielić je na kulki ( wielkości
mandarynki), obtoczyć w
mące i odkładać na tacę, trzymać przykryte ściereczką.Wałkujemy równe placuszki, układamy po kilka sztuk, oddzielającnp. ręcznikiem papierowym aby się nie sklejały.Piec na suchej, mocno rozgrzanej patelni po obu stronach.
Do
chlebków był dość nietypowy dodatek, ale zapewniam że smaczny i pasujący do
chlebków:)Ekspresowa pasta rukolowa z tahinąduży pęk
rukoli2 ząbki
czosnku3 łyżki pasty sezamowej (tahina)mała
cebula1
pomidor obrany ze skórkisok z 1
limonki1
papryczka chili1 łyżka posiekanej
kolendryoliwasól,
pieprzMiksujemy składniki w blenderze i gotowe:)Przepis na
chlebki znaleziony kiedyś w necie : tutaj