ßßß
Chlebki:zaczyn:1/2 szklanki ciepłej wody2 łyżeczki cukru1 łyżeczka drożdży instantPołączyć składniki, przykryć i odstawić na 10-15 minut.ciasto:4 szklanki mąki1 łyżeczka soli1.5 szklanki ciepłej wody1 łyżeczka ziaren czarnuszkiPołączyć mąkę i sól, dodać zaczyn drożdżowy. Połączyć wszystkie składniki.Dolać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto 10 minut.Odstawić pod przykryciem aż podwoi objętość (1h 15 minut)Musimy pamiętać aby nie przesuszać ciasta.Podzielić je na kulki ( wielkości mandarynki), obtoczyć w mące i odkładać na tacę, trzymać przykryte ściereczką.Wałkujemy równe placuszki, układamy po kilka sztuk, oddzielającnp. ręcznikiem papierowym aby się nie sklejały.Piec na suchej, mocno rozgrzanej patelni po obu stronach.
Do chlebków był dość nietypowy dodatek, ale zapewniam że smaczny i pasujący do chlebków:)Ekspresowa pasta rukolowa z tahinąduży pęk rukoli2 ząbki czosnku3 łyżki pasty sezamowej (tahina)mała cebula1 pomidor obrany ze skórkisok z 1 limonki1 papryczka chili1 łyżka posiekanej kolendryoliwasól, pieprzMiksujemy składniki w blenderze i gotowe:)Przepis na chlebki znaleziony kiedyś w necie : tutaj