ßßß Cookit - przepis na Guacamole+grissini=paluszki chlebowe z sosem z awokado :)

Guacamole+grissini=paluszki chlebowe z sosem z awokado :)

nazwa

Wykonanie

Chodziła za mną jakaś przekąska,sama nie wiedziałam na co właściwie miałabym ochotę-coś słodkiego? Nie! Konkretnego i zapychającego też nie!No więc musi to być coś lekiego i oryginalnego,a najlepiej coś nowego w mojej kuchni.Przeszukałam szafki,znalazłam mąkę chlebową,w lodówce awokado czekało na swoje 5 minut...Nie pozostało więc nic innego,jak upieczenie grissini,które od jakiegoś czasu spędzało mi sen z powiek,a że paluszki te dobrze smakują w towarzystwie,pomyślałam o guacamole,mimo że oryginalnie podawane są z szynką. I tak łącząc smaki włoskie z meksykańskimi powstały mówiąc po polsku paluszki z sosem.Obie przekąski zbyt szybko znikły ze stołu i następnego dnia była powtórka-guacamole przeszło moje najśmielsze oczekiwania,nie spodziewałam się,że na bazie delikatnego i lekko mdłego w smaku awokado powstanie bardzo smaczny sos. Ciasto na paluszki rosło na blaszce podczas wyrabiania kolejnych paluszków,stąd ich nierówne kształty:)
Grissini :
35 dkg mąki
2 dkg świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
50 ml oliwy
2 niepełne łyżeczki soli
200 ml letniej wody
Wodę,drożdże i cukier mieszam razem i odstawiam na ok.15 minut. Następnie dodaję oliwę,sól i mąkę po 1 łyżce,mieszam drewnianą łyżką w misce.Postępuję w ten sposób,aż do uzyskania dość gęstego ciasta,wtedy dodaję pozostałą mąkę i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam na ok.50 min.do wyrośnięcia.Następnie formuję bardzo cienkie paluszki,układam na blaszce na papierze do pieczenia i piekę ok.15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.Sprawdzałam w międzyczasie,żeby się nie przypiekają za mocno.
Guacamole :
1 dojrzałe awokado
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
pół małej cebulki
1 pomidor - obieram ze skórki
sok z cytryny,sól,pieprz,świeża lub suszona kolendra
Wszystkie składniki bleduję,chciałam uzyskać jednolitą konsystencję,ale gdy robiłam guacamole ponownie,awokado rozgniotłam widelcem,czosnek przecisnęłam przez praskę,a reszte składników bardzo drobno pokroiłam.Dodałam kolendrę, sporo soku z cytryny i pieprz,lekko dosoliłam do smaku. Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2013/02/guacamolegrissinipaluszki-chlebowe-z.html