Wykonanie
Chodziła za mną jakaś przekąska,sama nie wiedziałam na co właściwie miałabym ochotę-coś słodkiego? Nie! Konkretnego i zapychającego też nie!No więc musi to być coś lekiego i oryginalnego,a najlepiej coś nowego w mojej kuchni.Przeszukałam szafki,znalazłam
mąkę chlebową,w lodówce
awokado czekało na swoje 5 minut...Nie pozostało więc nic innego,jak upieczenie grissini,które od jakiegoś czasu spędzało mi sen z powiek,a że paluszki te dobrze smakują w towarzystwie,pomyślałam o guacamole,mimo że oryginalnie podawane są z
szynką. I tak łącząc smaki włoskie z meksykańskimi powstały mówiąc po polsku paluszki z sosem.Obie przekąski zbyt szybko znikły ze stołu i następnego dnia była powtórka-guacamole przeszło moje najśmielsze oczekiwania,nie spodziewałam się,że na bazie delikatnego i lekko mdłego w smaku
awokado powstanie bardzo smaczny sos. Ciasto na paluszki rosło na blaszce podczas wyrabiania kolejnych paluszków,stąd ich nierówne kształty:)
Grissini :35 dkg
mąki2 dkg świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru50 ml
oliwy2 niepełne łyżeczki
soli200 ml letniej
wodyWodę,
drożdże i
cukier mieszam razem i odstawiam na ok.15 minut. Następnie dodaję
oliwę,
sól i
mąkę po 1 łyżce,mieszam drewnianą łyżką w misce.Postępuję w ten sposób,aż do uzyskania dość gęstego ciasta,wtedy dodaję pozostałą
mąkę i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam na ok.50 min.do wyrośnięcia.Następnie formuję bardzo cienkie paluszki,układam na blaszce na papierze do pieczenia i piekę ok.15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.Sprawdzałam w międzyczasie,żeby się nie przypiekają za mocno.Guacamole :1 dojrzałe
awokado1
papryczka chili2 ząbki
czosnkupół małej
cebulki1
pomidor - obieram ze skórki
sok z cytryny,
sól,
pieprz,świeża lub suszona
kolendraWszystkie składniki bleduję,chciałam uzyskać jednolitą konsystencję,ale gdy robiłam guacamole ponownie,
awokado rozgniotłam widelcem,
czosnek przecisnęłam przez praskę,a reszte składników bardzo drobno pokroiłam.Dodałam
kolendrę, sporo
soku z cytryny i
pieprz,lekko dosoliłam do smaku. Smacznego!!!