Wykonanie
Ten cienki placek z dodatkami - włoski klasyk - doczekał się swojego święta. 9 lutego minął właśnie kolejny Międzynarodowy Dzień Pizzy. I u mnie gościła pizza, tym razem moja ulubiona
Hawai.Zapraszam zatem na pyszną pizzę jak z włoskiej pizzerni, na cieniutkim cieście i bardzo chrupiącą. Ułożone na
pomidorowym sosie cieniutkie plasterki
szynki pokrojone w kwadraciki ze świeżym, soczystym
ananasem tworzą bajeczny duet smakowy. Pizza pieczona na rozgrzanym kamieniu z ciągnącą się
mozzarellą jest wyjątkowo smaczna. Pamiętaj, im mniej dodatków tym bardziej pizza jest włoska, im obficiej obłożona dodatkami przypomina już pizzę amerykańską. Wybieram włoską klasykę i stawiam na jakość użytych składników, a nie na ilość. Pizza jest i smaczniejsza i dużo mniej kaloryczna, bo to ile kalorii pochłoniesz jedząc pizzę zależy tylko od Ciebie.Zapraszam do przepisu na najlepsze orkiszowe ciasto na pizzę. Proporcje na ciasto ze zwykłej
mąki mąki podałam już tutaj .Składniki na ciasto ( 2 pizze o średnicy około 28 cm):250 g
mąki orkiszowej (125g orkiszowej 630+125 g pełnoziarnistej)140 ml
wody1 płaska łyżeczka
cukru1 płaska łyżeczka
soli2 łyżki
oliwy lub nierafinowanego
oleju rzepakowego1 łyżeczka
drożdży instantSkładniki na
sos pomidorowy:(wystarcza na 4 pizze)1 puszka krojonych
pomidorów bio - 400g1 ząbek
czosnku1-2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
suszonego oreganoDodatkowo:1 kulka
mozzarelliWykonanie:ciasto można przygotować dzień wcześniej i odłożyć do lodówki na całą noc. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i hakiem do
drożdżowego wyrobić gładkie, błyszczące ciasto. Ułożyć uformowane w kulę w miseczce przykrytej folią spożywczą na noc w lodówce lub w ciepłym miejscu do podwojenia objętościdrobno posiekać ząbek
czosnku i poddusić go na rozgrzanej
oliwie w dość wysokim garnuszku Wlać z puszki do garnka
sos pomidorowy, dołożyć
przyprawy i gotować około 20 minut, by odparować nadmiar
wody i odpowiednio sos zagęścić (sos pryska !)wcześniej przed planowanym pieczeniem pizzy nagrzać kamień w piekarniku na całej mocy piekarnika (250 - 280`C)przygotować dodatki do pizzy. Kilka plasterków z obranego
ananasa pokroić na małe kawałki,
szynkę w kwadraciki i
mozzarellę w cienkie plasterkiciasto podzielić na 2 równe części i cienko rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi do żądanego rozmiaru. Pizzę posmarować sosem pozostawiając dookoła wolny 1-cm rant. Wyłożyć na pizzę przygotowane dodatki. Piec w 280`C 8 minut, do zrumienienia brzegówŻYCZĘ SMACZNEGO!UWAGI: przygotowałam również pizzę z
tuńczykiem.
Tuńczyka należy wcześniej dobrze odsączyć na sitku.
Cebulę pokroić w cienkie krążki i wymieszać z niewielką ilością
soli, by zmiękła. Robiłam także pizzę z
pieczarkami. Umyte, osuszone
pieczarki pokroiłam w cienkie plasterki i rozłożyłam na cieście.