Wykonanie
            
Ten cienki placek z dodatkami - włoski klasyk - doczekał się swojego święta. 9 lutego minął właśnie kolejny Międzynarodowy Dzień Pizzy. I u mnie gościła pizza, tym razem moja ulubiona 
Hawai.Zapraszam zatem na pyszną pizzę jak z włoskiej pizzerni, na cieniutkim cieście i bardzo chrupiącą. Ułożone na 
pomidorowym sosie cieniutkie plasterki 
szynki pokrojone w kwadraciki ze świeżym, soczystym 
ananasem tworzą bajeczny duet smakowy. Pizza pieczona na rozgrzanym kamieniu z ciągnącą się 
mozzarellą jest wyjątkowo smaczna. Pamiętaj, im mniej dodatków tym bardziej pizza jest włoska, im obficiej obłożona dodatkami przypomina już pizzę amerykańską. Wybieram włoską klasykę i stawiam na jakość użytych składników, a nie na ilość. Pizza jest i smaczniejsza i dużo mniej kaloryczna, bo to ile kalorii pochłoniesz jedząc pizzę zależy tylko od Ciebie.Zapraszam do przepisu na najlepsze orkiszowe ciasto na pizzę. Proporcje na ciasto ze zwykłej 
mąki mąki podałam już tutaj .Składniki na ciasto ( 2 pizze o średnicy około 28 cm):250 g 
mąki orkiszowej (125g orkiszowej 630+125 g pełnoziarnistej)140 ml 
wody
1 płaska łyżeczka 
cukru1 płaska łyżeczka 
soli2 łyżki 
oliwy lub nierafinowanego 
oleju rzepakowego1 łyżeczka 
drożdży instantSkładniki na 
sos pomidorowy:(wystarcza na 4 pizze)1 puszka krojonych 
pomidorów bio - 400g1 ząbek 
czosnku1-2 łyżki 
oliwy1 łyżeczka 
cukru1 łyżeczka 
soli1 łyżeczka 
suszonego oregano
Dodatkowo:1 kulka 
mozzarelliWykonanie:ciasto można przygotować dzień wcześniej i odłożyć do lodówki na całą noc. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i hakiem do 
drożdżowego wyrobić gładkie, błyszczące ciasto. Ułożyć uformowane w kulę w miseczce przykrytej folią spożywczą na noc w lodówce lub w ciepłym miejscu do podwojenia objętościdrobno posiekać ząbek 
czosnku i poddusić go na rozgrzanej 
oliwie w dość wysokim garnuszku Wlać z puszki do garnka 
sos pomidorowy, dołożyć 
przyprawy i gotować około 20 minut, by odparować nadmiar 
wody i odpowiednio sos zagęścić (sos pryska !)wcześniej przed planowanym pieczeniem pizzy nagrzać kamień w piekarniku na całej mocy piekarnika (250 - 280`C)przygotować dodatki do pizzy. Kilka plasterków z obranego 
ananasa pokroić na małe kawałki, 
szynkę w kwadraciki i 
mozzarellę w cienkie plasterkiciasto podzielić na 2 równe części i cienko rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi do żądanego rozmiaru. Pizzę posmarować sosem pozostawiając dookoła wolny 1-cm rant. Wyłożyć na pizzę przygotowane dodatki. Piec w 280`C 8 minut, do zrumienienia brzegówŻYCZĘ SMACZNEGO!UWAGI: przygotowałam również pizzę z 
tuńczykiem. 
Tuńczyka należy wcześniej dobrze odsączyć na sitku. 
Cebulę pokroić w cienkie krążki i wymieszać z niewielką ilością 
soli, by zmiękła. Robiłam także pizzę z 
pieczarkami. Umyte, osuszone 
pieczarki pokroiłam w cienkie plasterki i rozłożyłam na cieście.
