ßßß Cookit - przepis na Szybkie ciasto na pizzę Delii Smith i prosta margherita

Szybkie ciasto na pizzę Delii Smith i prosta margherita

nazwa

Wykonanie

Delia Smith-ikona brytyjskiej kuchni i autorka bestsellerowych książek kucharskich,sprzedawanych na całym świecie (do chwili obecnej ponad 21 milionów egzemplarzy). Ja jestem szczęśliwą posiadaczką jej książki ” Complete cookery course” i jest to jedna z tych książek,z której chcę, i co najważniejsze mam możliwość zrobienia prawie wszystkiego.
Tym razem wypróbowałam jej przepis na szybkie ciasto na pizzę, na którym zrobiłam prostą margheritę. Wcześniej umieściłam na blogu przepis na c iasto Michela Rouxa,które jest idealne i smakuje jak z profesjonalnej pizzerii,jednak wymaga dużo więcej zachodu i czasu. Ten przepis jest dla mocno niecierpliwych, którzy chcą uzyskać szybki i także smaczny efekt. Polecam!
(na 2 pizze o śr. 32 cm)
Składniki:
75-110 ml ciepłej wody (ok 40 0C)
1/4 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczki drożdży instant
225 g mąki
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko,lekko rozbełtane
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Pizza margherita (32 cm)
Składniki:
1/2 ilości ciasta z przepisu powyżej
1/2 ilości sosu pomidorowego z tego przepisu
5 pomidorków koktajlowych,pokrojonych w cienkie plasterki
200 g mozzarelli pokrojonej w plasterki lub startej na tarce
1 ząbek czosnku,pokrojony w cienkie plasterki
świeża bazylia
Przygotowanie ciasta na pizzę:
W miseczce wymieszaj 75 ml ciepłej wody z cukrem i drożdżami,odstaw na 10-15 min,aż postaną bąbelki.
Do miski miksera przesiej mąkę,wsyp sól i wymieszaj. Następnie dodaj jajko,wodę z drożdżami i miksuj odpowiednią końcówką,aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto jest idealne gdy tworzy się z niego odchodząca od ścianek kula, jeśli jest zbyt suche dolewaj po odrobinie wodę,jeżeli zbyt mokre,dosypuj po odrobinie mąki,aż będzie miało idealną konsystencję.
Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i zagniataj ok. 10 minut,aż będzie gładkie i bez grudek.
Przełóż je do natłuszczonej oliwą miski,przykryj folią spożywczą i odstaw,na około godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyjmij ciasto z miski i zagniataj kolejne 5 minut. Można już przygotowywać pizzę,kolejne wyrośnięcie nie jest już konieczne.
Przygotowanie pizzy:
Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
Rozwałkuj ciasto na kształt koła o średnicy ok. 32 cm,przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj je sosem pomidorowym.
Wyłóż plasterki czosnku,plasterki pomidorków koktajlowych i posyp mozzarellą (lub wyłóż plasterki).
Włóż do piekarnika i piecz 20-25 minut,aż brzegi ciasta będą zarumienione.
Wyłóż na upieczoną pizzę bazylię i podawaj.
Smacznego!
Share the post "Szybkie ciasto na pizzę Delii Smith i prosta margherita"
Źródło:http://karmelowy.pl/szybkie-ciasto-na-pizze-delii-smith-i-prosta-margherita