Wykonanie
            Delia Smith-ikona brytyjskiej kuchni i autorka bestsellerowych książek kucharskich,sprzedawanych na całym świecie (do chwili obecnej ponad 21 milionów egzemplarzy). Ja jestem szczęśliwą posiadaczką jej książki ” Complete cookery course” i jest to jedna z tych książek,z której chcę, i co najważniejsze mam możliwość zrobienia prawie wszystkiego.Tym razem wypróbowałam jej przepis na szybkie ciasto na pizzę, na którym zrobiłam prostą margheritę. Wcześniej umieściłam na blogu przepis na c iasto Michela Rouxa,które jest idealne i smakuje jak z profesjonalnej pizzerii,jednak wymaga dużo więcej zachodu i czasu. Ten przepis jest dla mocno niecierpliwych, którzy chcą uzyskać szybki i także smaczny efekt. Polecam!(na 2 pizze o śr. 32 cm)Składniki:75-110 ml ciepłej 
wody (ok 40 0C)1/4 łyżeczki 
cukru1 1/2 łyżeczki 
drożdży instant225 g 
mąki1 płaska łyżeczka 
soli1 
jajko,lekko rozbełtane1 łyżeczka 
oliwy z oliwekPizza margherita (32 cm)Składniki:1/2 ilości ciasta z przepisu powyżej1/2 ilości 
sosu pomidorowego z tego przepisu5 
pomidorków koktajlowych,pokrojonych w cienkie plasterki200 g 
mozzarelli pokrojonej w plasterki lub startej na tarce1 ząbek 
czosnku,pokrojony w cienkie plasterkiświeża 
bazyliaPrzygotowanie ciasta na pizzę:W miseczce wymieszaj 75 ml ciepłej 
wody z 
cukrem i 
drożdżami,odstaw na 10-15 min,aż postaną bąbelki.Do miski miksera przesiej 
mąkę,wsyp 
sól i wymieszaj. Następnie dodaj 
jajko,
wodę z 
drożdżami i miksuj odpowiednią końcówką,aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto jest idealne gdy tworzy się z niego odchodząca od ścianek kula, jeśli jest zbyt suche dolewaj po odrobinie 
wodę,jeżeli zbyt mokre,dosypuj po odrobinie 
mąki,aż będzie miało idealną konsystencję.Przełóż je na posypaną 
mąką powierzchnię i zagniataj ok. 10 minut,aż będzie gładkie i bez grudek.Przełóż je do natłuszczonej 
oliwą miski,przykryj folią spożywczą i odstaw,na około godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Wyjmij ciasto z miski i zagniataj kolejne 5 minut. Można już przygotowywać pizzę,kolejne wyrośnięcie nie jest już konieczne.Przygotowanie pizzy:Rozgrzej piekarnik do 200 oC.Rozwałkuj ciasto na kształt koła o średnicy ok. 32 cm,przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj je 
sosem pomidorowym.Wyłóż plasterki 
czosnku,plasterki 
pomidorków koktajlowych i posyp 
mozzarellą (lub wyłóż plasterki).Włóż do piekarnika i piecz 20-25 minut,aż brzegi ciasta będą zarumienione.Wyłóż na upieczoną pizzę 
bazylię i podawaj.Smacznego!

Share the post "Szybkie ciasto na pizzę Delii Smith i prosta margherita"




