ßßß Cookit - przepis na Pizza pełnoziarnista

Pizza pełnoziarnista

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z książki „ Pizza, chleb i inne pyszności „. Mąż się odchudza 😀 a że jest fanem pizzy postanowiłam zrobić mu niespodziankę. Wiem, że ser to może nie najlepszy składnik na odchudzanie – ale można przymknąć na to oko w obliczu pełnoziarnistości pizzy 😉
Pizza wychodzi zaskakująco puszysta z chrupiącym spodem. Ze względu na specyficzny smak pełnoziarnistego ciasta wymagane są wyraziste dodatki – ja użyłam wędzonej mozzarelli, chudej kiełbasy, czarnych oliwek i domowej roboty sosu do pizzy (przepis z tej samej książki). Następnym razem dodam również cebulę. Jak radzi autorka można dodać również ostrego sera, sera pleśniowego lub fety.
Składniki :
400 ml ciepłej wody,
2,5 łyżeczki drożdży instant,
1/4 łyżeczki cukru,
500 g pełnoziarnistej mąki i dodatkowa do podsypania (u mnie taka),
spora szczypta soli,
2 porcje sosu pomidorowego (przepis poniżej).
ulubione dodatki.
Wykonanie :
Wlać ciepłą wodę do dużej miski, dodać drożdże i cukier, a następnie zostawić na 5 minut. Kiedy drożdże zaczną fermentować, tworząc pęcherzyki powietrza, dodać mąkę i sól. Ugniatać ciasto przez około 10 minut (ciasto będzie kleiste, więc zostawiamy je w misce). Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski i posypać mąką. Przykryć miskę ściereczką i zostawić na 2 godziny, żeby ciasto wyrosło.
Rozgrzać piekarnik do 230 st. C.
Rozgnieść ciasto, ale nie ugniatać go. Od razu przełożyć na blachę i rozciągnąć palcami na całej powierzchni. Posmarować ciasto sosem pomidorowym, posypać solą i oregano, skropić oliwą z oliwek.
Piec pizzę przez 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i dodać plastry mozzarelli oraz pozostałe dodatki.
Piec przez kolejne 5-10 minut.
Podawać natychmiast po przygotowaniu.
Sos pomidorowy
Składniki (na pojedynczą porcję)
800 g obranych włoskich pomidorów z puszki,
2 ząbki czosnku, obrane (ja daję więcej),
2 łyżki oliwy z oliwek,
mała garść świeżych liści bazylii,
sól do smaku.
Wykonanie :
Przełożyć pomidory razem z sokiem do pojemnika miksera. Dodać czosnek i zmiksować na gładką masę. Do jednej z puszek po pomidorach wlać 1/2 kubka wody, a następnie przelać ją do garnka. Dodać zmiksowane pomidory i doprowadzić do wrzenia. Mieszając od czasu do czasu, gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut albo do momentu aż sos stanie się tak gęsty, że podczas mieszania drewnianą łyżką uda się zobaczyć dno garnka. Dodać oliwę z oliwek, świeże liście bazylii i sól do smaku.
Sos można urozmaicać dodając inne składniki – oregano, paprykę, grzyby, pietruszkę, cebulę, śmietanę czy też ser.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1669