Wykonanie
Przepis pochodzi z książki „ Pizza,
chleb i inne pyszności „. Mąż się odchudza 😀 a że jest fanem pizzy postanowiłam zrobić mu niespodziankę. Wiem, że
ser to może nie najlepszy składnik na odchudzanie – ale można przymknąć na to oko w obliczu pełnoziarnistości pizzy 😉Pizza wychodzi zaskakująco puszysta z chrupiącym
spodem. Ze względu na specyficzny smak pełnoziarnistego ciasta wymagane są wyraziste dodatki – ja użyłam wędzonej
mozzarelli, chudej
kiełbasy, czarnych
oliwek i domowej roboty sosu do pizzy (przepis z tej samej książki). Następnym razem dodam również
cebulę. Jak radzi autorka można dodać również
ostrego sera,
sera pleśniowego lub
fety.

Składniki :400 ml ciepłej
wody,2,5 łyżeczki
drożdży instant,1/4 łyżeczki
cukru,500 g pełnoziarnistej
mąki i dodatkowa do podsypania (u mnie taka),spora szczypta
soli,2 porcje
sosu pomidorowego (przepis poniżej).ulubione dodatki.Wykonanie :Wlać ciepłą
wodę do dużej miski, dodać
drożdże i
cukier, a następnie zostawić na 5 minut. Kiedy
drożdże zaczną fermentować, tworząc pęcherzyki powietrza, dodać
mąkę i
sól. Ugniatać ciasto przez około 10 minut (ciasto będzie kleiste, więc zostawiamy je w misce). Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski i posypać
mąką. Przykryć miskę ściereczką i zostawić na 2 godziny, żeby ciasto wyrosło.Rozgrzać piekarnik do 230 st. C.Rozgnieść ciasto, ale nie ugniatać go. Od razu przełożyć na blachę i rozciągnąć palcami na całej powierzchni. Posmarować ciasto
sosem pomidorowym, posypać
solą i
oregano, skropić
oliwą z oliwek.Piec pizzę przez 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i dodać plastry
mozzarelli oraz pozostałe dodatki.Piec przez kolejne 5-10 minut.Podawać natychmiast po przygotowaniu.
Sos pomidorowySkładniki (na pojedynczą porcję)800 g obranych włoskich
pomidorów z puszki,2 ząbki
czosnku, obrane (ja
daję więcej),2 łyżki
oliwy z oliwek,mała garść świeżych liści
bazylii,
sól do smaku.Wykonanie :Przełożyć
pomidory razem z
sokiem do pojemnika miksera. Dodać
czosnek i zmiksować na gładką masę. Do jednej z puszek po pomidorach wlać 1/2 kubka
wody, a następnie przelać ją do garnka. Dodać zmiksowane
pomidory i doprowadzić do wrzenia. Mieszając od czasu do czasu, gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut albo do momentu aż sos stanie się tak gęsty, że podczas mieszania drewnianą łyżką uda się zobaczyć dno garnka. Dodać
oliwę z oliwek, świeże liście
bazylii i
sól do smaku.Sos można urozmaicać dodając inne składniki –
oregano,
paprykę,
grzyby,
pietruszkę,
cebulę,
śmietanę czy też
ser.