Wykonanie
            Najprostsze znaczy najlepsze, czyli moja ulubiona pizza margherita. Podawana na cienkim cieście z dodatkiem 
pomidorów (
sosu pomidorowego) 
mozzarelli i 
bazylii. I już. A nie, jeszcze dobra 
oliwa z oliwek i już. Nic skomplikowanego, nic przekombinowanego. Czyste, włoskie i pyszne. Nie da się jej nie lubić, ale należy pamiętać, aby na składnikach nie oszczędzać. Bo skoro już w ilość oszczędnie, to w jakości warto by było na bogato. Dziś proponuję wam margheritę ze świeżymi 
pomidorami. Skusiły mnie do tego piękne, mocno różowe malinówki, które kupiłam ostatnio na targu. Ale z powodzeniem możecie je zastąpić swoimi ulubionymi 
pomidorami w różnych kolorach. Świeże 
pomidory są delikatniejsze i nadają mniej intensywny smak, ale nie dominują nad cudownie lekką 
mozzarella, a i świetnie komponują się z 
oliwą z oliwek. Charakteru całości nadaje świeża 
bazylia. Zapraszam.Składniki:50 g świeżych 
drożdży1 szkl 
wodyszczypta 
cukruszczypta 
solioliwa z oliwek400 g 
mąkimozzarellaświeże 
pomidoryświeża 
bazyliaPrzepis:- Zacznijmy od zaczynu. 
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem 
soli, 
cukru i łyżki 
mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie dosypujemy resztę 
mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być lekkie na granicy lepienia się do rąk, ale pod żadnym pozorem nie może się do tych rąk przyklejać. Na koniec dolewamy kilka łyżek 
oliwy z oliwek i wmasowujemy ją w ciasto. Odstawiamy na kilkadziesiąt minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).- W czasie, kiedy ciasto rośnie nagrzejemy piekarnik i blachę. Ważne aby i piekarnik i blacha były mocno rozgrzane. Dzięki wysokiej temperaturze ciasto będzie idealnie cienkie i chrupiące, nie 
zrobi na się zakalec, a pizza nie będzie się łamać w pół. Będzie można ją swobodnie jeść rękoma. Piekarnik nagrzewamy do 200 C.- Ciasto dzielimy na trzy części. Z każdej przygotowujemy placek i przekładamy go na rozgrzaną blachę. Delikatnie (aby się nie poparzyć) rozciągamy placek do wymarzonej grubości. Następnie nakładamy na niego pokrojone 
pomidory i 
mozzarellę.- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu posypujemy świeżą 
bazylią i polewamy odrobiną 
oliwy.Smacznego :)

