Wykonanie
            Składniki:*na ciasto- 150ml ciepłej 
wody- 7g suchych 
drożdży- 1/2 łyżeczki 
cukru- 250g 
mąki pszennej- 1 łyżeczka 
soli- 1 łyżka 
oliwy z oliwek*dodatkowo- 4 mięsiste 
pomidory- 2 łyżki 
oliwy z oliwek- 1 łyżeczka 
cukru- 
sól i 
pieprz- 
bazylia suszona- kilka listek świeżej 
bazylii- 1 duża kulka 
mozzarelliSposób przygotowania:1. 
Drożdże mieszamy z 60ml ciepłej 
wody, 
cukrem i łyżką 
mąki, odstawiamy na 15 min.2. Do 
mąki dodajemy 
sól, 
oliwę, pozostałą 
wodę i wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto ok. 10 min., przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.3. 
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy. Następnie stawiamy na palnik, przyprawiamy do smaku 
solą, 
pieprzem, 
cukrem, suszoną 
bazylią, zagotowujemy.4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę wysmarowaną 
oliwą (można boki lekko zawinąć do środka) i zostawiamy na kilka minut do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto smarujemy 
sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i pieczemy ok. 10-15 min., aż boki się zrumienią. Na końcu posypujemy startą 
mozzarellą i ponownie wstawiamy do piekarnika na kilka minut, tak by 
ser lekko się rozpuścił. Gotową wyciągamy i posypujemy świeżą 
bazylią.
