Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 150ml ciepłej
wody- 7g suchych
drożdży- 1/2 łyżeczki
cukru- 250g
mąki pszennej- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżka
oliwy z oliwek*dodatkowo- 4 mięsiste
pomidory- 2 łyżki
oliwy z oliwek- 1 łyżeczka
cukru-
sól i
pieprz-
bazylia suszona- kilka listek świeżej
bazylii- 1 duża kulka
mozzarelliSposób przygotowania:1.
Drożdże mieszamy z 60ml ciepłej
wody,
cukrem i łyżką
mąki, odstawiamy na 15 min.2. Do
mąki dodajemy
sól,
oliwę, pozostałą
wodę i wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto ok. 10 min., przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.3.
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy. Następnie stawiamy na palnik, przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
cukrem, suszoną
bazylią, zagotowujemy.4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę wysmarowaną
oliwą (można boki lekko zawinąć do środka) i zostawiamy na kilka minut do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto smarujemy
sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i pieczemy ok. 10-15 min., aż boki się zrumienią. Na końcu posypujemy startą
mozzarellą i ponownie wstawiamy do piekarnika na kilka minut, tak by
ser lekko się rozpuścił. Gotową wyciągamy i posypujemy świeżą
bazylią.