ßßß
 
            
         Składniki (duża prostokątna blacha):2 szklanki mąki pszennej (używam typ 650 z Lidla, możecie użyć chlebowej lub zwykłej pszennej)około 200 ml wody1 łyżeczka drożdży suchych1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli3 łyżki oliwyoliwa czosnkowa (tutaj przepis na domową wersję)3-4 dojrzałe pomidorykulka mozzarelli (ok. 125 g) można użyć tartejser feta do pokruszenia na wierzchulistki bazyliPrzygotowanie:Wodę wymieszać z cukrem, dodać drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną się pienić. W misce wymieszać mąkę z solą, zrobić zagłębienie i wlać drożdżowy zaczyn, dodać oliwę i wymieszać wszystko łyżką, a następnie ręką. Gdy ciasto zaczyna robić się w miarę spójne, można przełożyć je na oprószony mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Gdy ciasto podczas wyrabiania delikatnie klei się do dłoni pomocne może być ich dokładne umycie, osuszenie i obsypanie mąką. Można także do ciasta dodać odrobinę mąki lub oliwy. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok. 30-50 minut).Ciasto rozwałkować na prostokąt zbliżony wymiarami do wymiarów blachy, następnie przełożyć na blachę oprószoną wcześniej mąką. Pędzelkiem posmarować powierzchnię ciasta czosnkową oliwą. Mozzarellę pokroić w cienkie plastry i rozłożyć równomiernie na cieście. Umyte pomidory pokroić w cienkie plastry (około 2-3 mm), w razie potrzeby wykroić twarde części i układać plastry w kilku rządkach, tak aby lekko na siebie nachodziły. Na wierzchu rozrzucić kawałki fety, całość przyprawić pieprzem i skropić czosnkową oliwą. Piec w temperaturze 240 stopni Celsjusza około 15 minut. Brzeg i spód ciasta powinny się lekko zarumienić. Na upieczonej pizzy rozrzucić listki świeżej bazylii. Kroić i podawać. Smacznego!
Składniki (duża prostokątna blacha):2 szklanki mąki pszennej (używam typ 650 z Lidla, możecie użyć chlebowej lub zwykłej pszennej)około 200 ml wody1 łyżeczka drożdży suchych1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli3 łyżki oliwyoliwa czosnkowa (tutaj przepis na domową wersję)3-4 dojrzałe pomidorykulka mozzarelli (ok. 125 g) można użyć tartejser feta do pokruszenia na wierzchulistki bazyliPrzygotowanie:Wodę wymieszać z cukrem, dodać drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną się pienić. W misce wymieszać mąkę z solą, zrobić zagłębienie i wlać drożdżowy zaczyn, dodać oliwę i wymieszać wszystko łyżką, a następnie ręką. Gdy ciasto zaczyna robić się w miarę spójne, można przełożyć je na oprószony mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Gdy ciasto podczas wyrabiania delikatnie klei się do dłoni pomocne może być ich dokładne umycie, osuszenie i obsypanie mąką. Można także do ciasta dodać odrobinę mąki lub oliwy. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok. 30-50 minut).Ciasto rozwałkować na prostokąt zbliżony wymiarami do wymiarów blachy, następnie przełożyć na blachę oprószoną wcześniej mąką. Pędzelkiem posmarować powierzchnię ciasta czosnkową oliwą. Mozzarellę pokroić w cienkie plastry i rozłożyć równomiernie na cieście. Umyte pomidory pokroić w cienkie plastry (około 2-3 mm), w razie potrzeby wykroić twarde części i układać plastry w kilku rządkach, tak aby lekko na siebie nachodziły. Na wierzchu rozrzucić kawałki fety, całość przyprawić pieprzem i skropić czosnkową oliwą. Piec w temperaturze 240 stopni Celsjusza około 15 minut. Brzeg i spód ciasta powinny się lekko zarumienić. Na upieczonej pizzy rozrzucić listki świeżej bazylii. Kroić i podawać. Smacznego!


 Przepis zgłaszam do akcji :
Przepis zgłaszam do akcji :