Wykonanie
Pomidorowość sięga zenitu. Mocny smak dojrzałych
pomidorów o tej
porze roku zachwyca mnie ogromnie. Zwykle na pizzy lubię szybki domowy sos, ale
pomidory, które miałam w domu wcale go nie potrzebowały. Powstała pizza lekka, letnia, nieco inna. Soczysta i świeża. Zachowała jednak swą pizzową naturę w chrupkim cieście i roztopionej
mozzarelli. P Y C H A.
Składniki (duża prostokątna blacha):2 szklanki
mąki pszennej (używam typ 650 z Lidla, możecie użyć chlebowej lub zwykłej pszennej)około 200 ml
wody1 łyżeczka
drożdży suchych1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli3 łyżki
oliwyoliwa czosnkowa (tutaj przepis na domową wersję)3-4 dojrzałe
pomidorykulka
mozzarelli (ok. 125 g) można użyć tartej
ser feta do pokruszenia na wierzchulistki
bazyliPrzygotowanie:
Wodę wymieszać z
cukrem, dodać
drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut, aż
drożdże zaczną się pienić. W misce wymieszać
mąkę z
solą, zrobić zagłębienie i wlać
drożdżowy zaczyn, dodać
oliwę i wymieszać wszystko łyżką, a następnie ręką. Gdy ciasto zaczyna robić się w miarę spójne, można przełożyć je na oprószony
mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Gdy ciasto podczas wyrabiania delikatnie klei się do dłoni pomocne może być ich dokładne umycie, osuszenie i obsypanie
mąką. Można także do ciasta dodać odrobinę
mąki lub
oliwy. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok. 30-50 minut).Ciasto rozwałkować na prostokąt zbliżony wymiarami do wymiarów blachy, następnie przełożyć na blachę oprószoną wcześniej
mąką. Pędzelkiem posmarować powierzchnię ciasta
czosnkową oliwą.
Mozzarellę pokroić w cienkie plastry i rozłożyć równomiernie na cieście. Umyte
pomidory pokroić w cienkie plastry (około 2-3 mm), w razie potrzeby wykroić twarde części i układać plastry w kilku rządkach, tak aby lekko na siebie nachodziły. Na wierzchu rozrzucić kawałki
fety, całość przyprawić
pieprzem i skropić
czosnkową oliwą. Piec w temperaturze 240 stopni Celsjusza około 15 minut. Brzeg i spód ciasta powinny się lekko zarumienić. Na upieczonej pizzy rozrzucić listki świeżej
bazylii. Kroić i podawać. Smacznego!
Przepis zgłaszam do akcji :