Wykonanie
Bardzo smaczna, orzeźwiająca pizza ze świeżymi dodatkami.
Spody można upiec wcześniej lub po zamrozić. Przepis z bloga Moje ekspresje kulinarne .
Składniki na ciasto :2 płaskie łyżeczki
soli1 i 1/2 szklanki ciepłej
wody40 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
cukru4 łyżki
oliwy600 g
mąki pszennej tortowejDo
wody wkruszamy
drożdże, dodajemy łyżeczkę
mąki i łyżeczkę
cukru. Mieszamy aż
drożdże się rozpuszczą. Naczynie w którym zrobiliśmy rozczyn
drożdżowy wkładamy do garnka ( u mnie metalowa miska ) z bardzo ciepłą
wodą. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 minut aż "ruszy ".Na stolnicę przesiewamy
mąkę, dodajemy pozostały
cukier i
sól. Robimy wgłębienie, powoli wlewamy rozczyn z
drożdży całość mieszając, dodajemy
oliwę, mieszamy aż składniki się połączą. Następnie wyrabiamy ciasto dość energicznie przez około 10 minut aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.Ciasto przekładamy do wysmarowanej
oliwą miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ma podwoić swoją objętość. Ja umieściłam w misce w której wcześniej była ciepła
woda ( metalowa ). Miska nagrzała się, była cieplutka - ciasto pięknie wyrosło w 30 minut :)Ponad to :1/2 szklanki pesto
mozarellapomidorki koktajloweświeża
bazyliaoliwa z oliweksól,
pieprzKiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na stolnicę i dzielimy na 6 części. Każdą rozwałkowujemy na dość cienkie okrągłe placki. Smarujemy cienko pesto. Umieszczamy na blasze na pergaminie. Pieczemy w temp. 220°C przez 10-13 minut. Ja piekłam w 200°C przez 15 minut.Po upieczeniu na wierzchu układamy
pomidorki,
mozarellę,
bazylię.Całość doprawiamy
solą,
pieprzem, skrapiamy
oliwą.Smacznego :)