ßßß Cookit - przepis na Pizza

Pizza

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna, orzeźwiająca pizza ze świeżymi dodatkami. Spody można upiec wcześniej lub po zamrozić. Przepis z bloga Moje ekspresje kulinarne .
Składniki na ciasto :
2 płaskie łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
40 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
4 łyżki oliwy
600 g mąki pszennej tortowej
Do wody wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Naczynie w którym zrobiliśmy rozczyn drożdżowy wkładamy do garnka ( u mnie metalowa miska ) z bardzo ciepłą wodą. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 minut aż "ruszy ".
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier i sól. Robimy wgłębienie, powoli wlewamy rozczyn z drożdży całość mieszając, dodajemy oliwę, mieszamy aż składniki się połączą. Następnie wyrabiamy ciasto dość energicznie przez około 10 minut aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ma podwoić swoją objętość. Ja umieściłam w misce w której wcześniej była ciepła woda ( metalowa ). Miska nagrzała się, była cieplutka - ciasto pięknie wyrosło w 30 minut :)
Ponad to :
1/2 szklanki pesto
mozarella
pomidorki koktajlowe
świeża bazylia
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na stolnicę i dzielimy na 6 części. Każdą rozwałkowujemy na dość cienkie okrągłe placki. Smarujemy cienko pesto. Umieszczamy na blasze na pergaminie. Pieczemy w temp. 220°C przez 10-13 minut. Ja piekłam w 200°C przez 15 minut.
Po upieczeniu na wierzchu układamy pomidorki, mozarellę, bazylię.Całość doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/06/Pizza-Caprese.html