Wykonanie
Składniki3 sztuki ok. 25 cmCiasto:15 g świeżych
drożdży lub 7 g suchych150 ml ciepłej
wody1/2 łyżeczki
cukru250 g
mąki pszennej1 pełna łyżeczka
soli1 łyżka
oliwy z oliwekSos pomidorowy i dodatki:1 puszka obranych
pomidorów1 łyżka
oliwysól,
pieprz, 1 łyżeczka
cukru, 1/2 łyżeczki
suszonego oregano2 białe kulki
mozzarelli1/2 pęczka świeżej
bazyliiPrzygotowanieCiasto: Świeże
drożdże ocieplić w temp. pokojowej.
Drożdże wymieszać w kubku z ciepłą
wodą, dodać
cukier i 2 łyżeczki
mąki. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól, wymieszać. Stopniowo wlewać rozczyn
drożdży jednocześnie delikatnie i powoli mieszając składniki drewnianą łyżką, zagarniając do środka kolejne partie
mąki. Na koniec wlać
oliwę i zacząć powoli łączyć składniki w jedną część. Uformować kulkę i wyrabiać ciasto przez około 15 minut (można mikserem z końcówką - hak). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
Sos pomidorowy:
Pomidory z puszki zagotować w rondelku razem z
oliwą,
solą,
pieprzem,
oregano oraz
cukrem. Zmiksować lub rozdrobnić widelcem a następnie gotować przez około 15 minut pod przykryciem.Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozpłaszczyć na dnie blaszki (tortownicy) posmarowanej
oliwą, o średnicy około 23 cm. Odstawić na około 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem ze ściereczki. Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃.Podrośnięte ciasto na pizze posmarować
sosem pomidorowym rysując
okręgi (może pozostać około połowa sosu do wykorzystania innym razem). Posypać tartym
serem. Włożyć pierwszą pizzę do piekarnika (lub dwie na raz na jednym poziomie piekarnika jeśli się zmieszczą). Blaszki z pizzą stawiać na kratkę piekarnika ustawioną w środkowej jego części.Piec przez około 9 - 10 minut, aż boki pizzy lekko się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący. Wyjąć pizzę z piekarnika i posypać listkami
bazylii.WskazówkiAby
ser na pizzy był miękki i ciągnący można piec pizzę posypując połową
sera, resztę dać pod koniec pieczenia.Jeśli dajemy na pizzę
szynkę - przykrywamy nią
ser na pizzy i pieczemy jak w przepisie - dając
ser na samym początku, na koniec już go nie dodając.