Wykonanie
            Składniki3 sztuki ok. 25 cmCiasto:15 g świeżych 
drożdży lub 7 g suchych150 ml ciepłej 
wody1/2 łyżeczki 
cukru250 g 
mąki pszennej1 pełna łyżeczka 
soli1 łyżka 
oliwy z oliwekSos pomidorowy i dodatki:1 puszka obranych 
pomidorów1 łyżka 
oliwysól, 
pieprz, 1 łyżeczka 
cukru, 1/2 łyżeczki 
suszonego oregano2 białe kulki 
mozzarelli1/2 pęczka świeżej 
bazyliiPrzygotowanieCiasto: Świeże 
drożdże ocieplić w temp. pokojowej. 
Drożdże wymieszać w kubku z ciepłą 
wodą, dodać 
cukier i 2 łyżeczki 
mąki. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać 
sól, wymieszać. Stopniowo wlewać rozczyn 
drożdży jednocześnie delikatnie i powoli mieszając składniki drewnianą łyżką, zagarniając do środka kolejne partie 
mąki. Na koniec wlać 
oliwę i zacząć powoli łączyć składniki w jedną część. Uformować kulkę i wyrabiać ciasto przez około 15 minut (można mikserem z końcówką - hak). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
Sos pomidorowy: 
Pomidory z puszki zagotować w rondelku razem z 
oliwą, 
solą, 
pieprzem, 
oregano oraz 
cukrem. Zmiksować lub rozdrobnić widelcem a następnie gotować przez około 15 minut pod przykryciem.Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozpłaszczyć na dnie blaszki (tortownicy) posmarowanej 
oliwą, o średnicy około 23 cm. Odstawić na około 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem ze ściereczki. Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃.Podrośnięte ciasto na pizze posmarować 
sosem pomidorowym rysując 
okręgi (może pozostać około połowa sosu do wykorzystania innym razem). Posypać tartym 
serem. Włożyć pierwszą pizzę do piekarnika (lub dwie na raz na jednym poziomie piekarnika jeśli się zmieszczą). Blaszki z pizzą stawiać na kratkę piekarnika ustawioną w środkowej jego części.Piec przez około 9 - 10 minut, aż boki pizzy lekko się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący. Wyjąć pizzę z piekarnika i posypać listkami 
bazylii.WskazówkiAby 
ser na pizzy był miękki i ciągnący można piec pizzę posypując połową 
sera, resztę dać pod koniec pieczenia.Jeśli dajemy na pizzę 
szynkę - przykrywamy nią 
ser na pizzy i pieczemy jak w przepisie - dając 
ser na samym początku, na koniec już go nie dodając.