ßßß
 
            
         Ciasto:250 g mąki pszennej150 ml ciepłej wody15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant1 pełna łyżeczka solipół łyżeczki cukru1 łyżka oliwy z oliwek
Ciasto:250 g mąki pszennej150 ml ciepłej wody15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant1 pełna łyżeczka solipół łyżeczki cukru1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym1 łyżka oliwy z oliweksuszone oreganosól, pieprz, cukierDodatki:1 kulka białej mozzarelli6 plasterków cienko pokrojonej szynki parmeńskiej20 pomidorków koktajlowych2 duże garście rukolipęczek świeżej bazyliiWykonanie:Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Wlewam wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiam ciasto przez 10-15 minut aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 i 1/2 do 2 godzin do wyrośnięcia.Zagotowuję pomidory wraz z oliwą, doprawiam solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotuję na wolnym ogniu przez 10 minut.Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części, obsypuję mąką, rozwałkowuję na placki. Kładę je na posmarowanych oliwą blachach, odstawiam na 1/2 godziny do podrośnięcia.Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, 250℃.Podrośnięte pizze smaruję sosem pomidorowym, rysując okręgi, posypuję suszonym oregano, układam plasterki mozzarelli oraz połowę pomidorków.Pizze piekę w górnej części piekarnika, przez 10 - 12 minut.Zaraz po wyjęciu z piekarnika, w środkowej części każdej pizzy układam po 3 plasterki szynki parmeńskiej. Na całości rozkładam rukolę i resztę świeżych pomidorków. Posypuję listkami świeżej bazylii oraz gruboziarnistą solą morską.
1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym1 łyżka oliwy z oliweksuszone oreganosól, pieprz, cukierDodatki:1 kulka białej mozzarelli6 plasterków cienko pokrojonej szynki parmeńskiej20 pomidorków koktajlowych2 duże garście rukolipęczek świeżej bazyliiWykonanie:Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Wlewam wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiam ciasto przez 10-15 minut aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 i 1/2 do 2 godzin do wyrośnięcia.Zagotowuję pomidory wraz z oliwą, doprawiam solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotuję na wolnym ogniu przez 10 minut.Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części, obsypuję mąką, rozwałkowuję na placki. Kładę je na posmarowanych oliwą blachach, odstawiam na 1/2 godziny do podrośnięcia.Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, 250℃.Podrośnięte pizze smaruję sosem pomidorowym, rysując okręgi, posypuję suszonym oregano, układam plasterki mozzarelli oraz połowę pomidorków.Pizze piekę w górnej części piekarnika, przez 10 - 12 minut.Zaraz po wyjęciu z piekarnika, w środkowej części każdej pizzy układam po 3 plasterki szynki parmeńskiej. Na całości rozkładam rukolę i resztę świeżych pomidorków. Posypuję listkami świeżej bazylii oraz gruboziarnistą solą morską. Smacznego:)
Smacznego:)