Wykonanie
            Składniki2 sztukiCiasto250 g 
mąki pszennej150 ml ciepłej 
wody25 g świeżych 
drożdży lub 7 g suchych instant1 pełna łyżeczka 
solipół łyżeczki 
cukru1 łyżka 
oliwy z oliwekSos pomidorowy1/2 
puszki pomidorów w sosie pomidorowym1 łyżka 
oliwy z oliweksuszone oreganosól, 
pieprz, 
cukierDodatki1 kulka białej 
mozzarelli6 plasterków cienko pokrojonej 
szynki parmeńskiej20 czarnych 
oliwek20 
pomidorków koktajlowych2 duże garście 
rukolipęczek świeżej 
bazyliiPrzygotowanieCiasto: 
Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej 
wody, dodać 
cukier i 3 łyżki 
mąki, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z 
solą. Stopniowo wlewać rozczyn 
drożdży, 
oliwę i resztę ciepłej 
wody, sukcesywnie zagarniając 
mąkę do środka i delikatnie mieszając składniki. Połączyć je w jedną część i wyłożyć na stolnicę oprószoną 
mąką.Wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby podsypać 
mąkę. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy: Zagotować 
pomidory wraz z 
oliwą, doprawić 
solą, odrobiną 
cukru, 
suszonym oregano i 
pieprzem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.Wyrośnięte ciasto chwilę powygniatać, następnie podzielić na 2 części, uformować 2 kulki, obsypać je 
mąką i uformować placki (rozciągać ciasto palcami na stolnicy lub rozwałkować wałkiem). Położyć je na posmarowanych 
oliwą blachach, odstawić na około 1/2 godziny do podrośnięcia.Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzewać do maksymalnej temperatury, 250℃ + termoobieg.Podrośnięte placki posmarować 
sosem pomidorowym, posypać 
suszonym oregano, ułożyć cząstki 
mozzarelli oraz połowę przekrojonych na połówki 
pomidorków. Piec w górnej części piekarnika przez ok. 10 - 12 minut.Zaraz po wyjęciu pizzy z piekarnika ułożyć na niej po 3 plasterki 
szynki parmeńskiej. Na całości rozłożyć 
oliwki, 
rukolę i resztę pokrojonych świeżych 
pomidorków. Posypać listkami świeżej 
bazylii oraz gruboziarnistą 
solą morską.