Wykonanie
            W ramach walki z niskimi temperaturami panującymi na zewnątrz oglądałam zdjęcia z wakacji z przed kilku lat i odnalazłam dawno nie widzianą Toskanię, w której jestem zakochana bez pamięci od pierwszego wejrzenia.

Przeglądając dalej znalazłam zdjęcia z San Gimignano, jednego z moich ulubionych toskańskich miast- miasta wież. Kiedyś każda bogata mieszkająca tam rodzina miała wieże i była ona tym lepsza, im wyższa. Do dziś zachowało się 15 (z 72).


Pamiętam, że zmęczeni po całym dniu zwiedzania usiedliśmy w jednej z trattorii i moim kolejnym wspomnieniem z "średniowiecznego Manhattanu" jest niesamowita pizza, którą tam zamówiłam:

Składniki (dla 4 osób):ciasto:300 g 
mąki pszennej,150 ml ciepłej 
wody,5 dag swieżych 
drożdży,1/2 łyżeczki 
soli,1 łyżeczka 
cukru,1 łyżka 
oliwy z oliwek.
sos pomidorowy:1 puszka 
pomidorów pelati,1 łyżeczka 
suszonego oregano,
sól,
cukier,świeżo mielony 
pieprz.dodatki:1 kulka 
mozzarelli,10 dag prosciutto crudo,garść zielonych i czarnych 
oliwek,25 dag 
pomidorków koktajlowych,2 duże garści 
rukoli,ew. pęczek świeżej 
bazylii.Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej 
wody i 3 łyżkami 
mąki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Pozostałą 
mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z 
solą. Wlewamy wyrośnięte 
drożdże, 
oliwę i resztę ciepłej 
wody. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30-60 minut do wyrośnięcia.W tym czasie przygotowujemy pulpę- 
pomidory kroimy i doprawiamy 
oregano, 
solą, 
cukrem i 
pieprzem.Ciasto układamy na blasze i wałkujemy. Smarujemy przygotowanym wcześniej 
sosem pomidorowym i posypujemy starta na tarce o grubych oczkach 
mozzarellą oraz układamy połowę 
pomidorków (pokrojonych na pół).

Pizzę wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.Wyjmujemy, układamy na niej prosciutto i 
oliwki i umieszczamy w piekarniku jeszcze na 7 minut.

Po wyjęciu posypujemy pozostałymi 
pomidorkami, 
rukolą i ewentualnie 
bazylią.Od razu podajemy.

Smacznego!