ßßß
Za przygotowanie tej pizzy zabierałam się już od niedzieli. Wszystkie potrzebne składniki cierpliwie czekały w lodówceZ powodu braku wymówek dzisiejszy dzień był idealny, aby zaserwować pizzę na obiadokolacjęPrzepis znalazłam w necie i zmodyfikowałam na potrzeby mojej rodziny.Składniki do ciasta:250 g mąki pszennej150 ml ciepłej wody15 g drożdży (świeżych)1 stołowa łyżka oliwyłyżeczka solipół łyżeczki cukrułyżeczka suszonego oreganoszczypta suszonej bazyliiSos pomidorowy:2 duże dojrzałe pomidory2 łyżki wodyłyżka oliwy2 ząbki czosnkuoreganopieprzcukierbazyliaPozostałe:1 mozzarella3 świeże pieczarki6 plastrów szynki parmeńskiejczarne oliwkipomidorki koktajlowerukolaPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Rozpuszczamy drożdże w wodzie z dodatkiem cukru i 3 łyżek mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Przesiewamy pozostałą mąkę mieszając ją z solą, bazylią i oregano. Wlewamy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.W tym czasie zaparzamy pomidory i obieramy ze skórki. Kroimy je w kostkę i wrzucamy do rozgrzanego garnka z wodą. Ucieramy do momentu uzyskania w miarę jednolitej, pomidorowej konsystencji. Doprawiamy do smaku oregano, bazylią i wyciśniętym czosnkiem. Na końcu dodajemy oliwę i jeszcze przez chwilę mieszamy.Wyrośnięte ciasto obsypujemy mąką i równomiernie rozkładamy na wysmarowanej oliwą blaszce. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia i smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym. Kroimy w cienkie plastry pieczarki i rozkładamy na spodzie pizzy. Dokładamy 2 plastry szynki parmeńskiej pociętej na kawałki oraz pokrojone pomidorki koktajlowe.Pizzę pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 250 st. C. Po wyjęciu dokładamy pozostałą szynkę parmeńska, pomidorki, oliwki i całość posypujemy rukolą.Pizza jest smaczna i szybko znika z talerzaSmacznego




Brak powiązanych wpisów.