Wykonanie
Miałam ten przepis dodany do ulubionych i koniecznych do zrobienia już jakiś czas. Co weekend chciałam się za niego wziąć, ale ciągle "budziłam" się z moimi chęciami za późno ze względu na czas wyrastania ciasta. W ubiegły weekend w końcu się udało. Warto było czekać :)Stecca3 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
soli3/4 łyżeczki
cukru1/4 łyżeczki
drożdży instant1,5 szklanki
wodyoliwa,
sól w kryształkach, dodatki na wierzch
Do miski wlać
wodę, wsypać
drożdże i mieszać do momentu aż się rozpuszczą. Dodać składniki sypkie czyli
mąkę,
sól i
cukier. Wymieszać tak, aby składniki się dobrze połączyły i utworzyły kleiste ciasto. Taką breję zostawić w misce - nie zagniatać. Miskę nakryć i odstawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin (u mnie stało cała dobę), aż ciasto podwoi objętość, a na powierzchni pojawią się bąbelki.Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną obficie
mąką i złożyć 2-3
razy. Delikatnie uformować w płaską kulę. Posmarować wierzch odrobiną
oliwy i posypać
solą. Przełożyć na ściereczkę obsypaną obficie
mąką. Wierzch ciasta również delikatnie oprószyć
mąką i nakryć ścierką i znowu odstawić na 2 godzinki (ma podwoić objętość).
Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, podzielić je na 4 części, każdą z nich uformować w płaski chlebek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Posmarować
oliwą, posypać
ziołami, ułożyć dodatki i piec w 250 stopniach przez 15-20 minut
Zrobiłam cztery
chlebko-bułeczki, jedną z
pomidorkami i
ziołami prowansalskimi, drugą z
oliwkami i
tymiankiem, trzecią z
pomidorkami,
oliwkami i mieszanką kwiatków jadalnych a czwartą z
pomidorkami,
czosnkiem i
rozmarynem.Inspiracja