Wykonanie
Dziś zapraszam na włoską ucztę z foccacią w roli głównej. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focacci, ale ta oryginalna wywodzi się z Genui i jest uznawana za najlepszą. Jest to rodzaj chrupiącego, płaskiego
pieczywa (o grubości ok. 2 cm) o charakterystycznej bąbelkowej strukturze. Przyznam, że przygotowanie jest czasochłonne, ze względu na kilkuetapowy proces wyrastania ciasta, ale zdecydowanie warto wykazać się cierpliwością, bo nie ma to jak kawałek domowej, ciepłej focacci w towarzystwie dobrej jakości
oliwy z oliwek. Pyszności!
Składniki(na formę o wymiarach 23x39 cm):200 ml
wody temp. pokojowa2 łyżki
oliwy z oliwek + więcej do polania ciasta1 łyżeczka
soli17 g świeżych
drożdży (lub 6 g
drożdży instant rozpuszczonych w odrobinie ciepłej
wody)1 łyżeczka
cukru320 g
mąkiPrzygotowanie:W misie miksera (mikser z hakiem) bądź maszynie do
chleba umieścić
wodę,
oliwę,
sól i
mąkę. Zrobić rozczyn z
drożdży i
cukru. Gdy będzie płynny - wlać do
mąki. Ciasto zagniatać przez ok. 20-25 minut, następnie przełożyć je na stolnicę podsypaną
mąką, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 15 minut, by odpoczęło. Dzięki temu ciasto da się łatwo formować i nie będzie się kleiło.
Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę, przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika na ok. 40-60 min., aby ciasto podwoiło objętość (włączyć lampkę piekarnika, żeby temp. w piekarniku wynosiła ok. 30 stopni).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć blachę z piekarnika, wierzch ciasta posmarować odrobiną
oliwy i rozprowadzić ciasto na całej powierzchni blachy.
Posypać focaccię
solą i pozostawić na ok. 30 minut, aby ciasto troszkę wyrosło (można z powrotem wstawić do piekarnika z włączoną lampką).Po tym czasie wierzch focacci polać letnią
wodą i
oliwą (ok. 3 łyżki
wody i 3 łyżki
oliwy). Następnie ugnieść ciasto palcami tworząc charakterystyczne dla focacii wgłębienia. Na cieście rozłożyć ulubione dodatki, np. pokrojoną w piórka
cebulę,
pomidorki koktajlowe czy
oliwki i posypać ulubionymi
ziołami.
Pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 60-75 minut. Następnie wstawić o piekarnika nagrzanego do 230 ° C na ok. 30-35 minut (u mnie 35 min.). Podawać na ciepło z
oliwą.Źródło/ Inspiracja: VivaLaFocaccia