Wykonanie
Kto nie lubi tego
chleba, chyba mało jest takich osób. Ciabatta to
biały chleb popularny w kuchni włoskiej. Ciabatta po włosku oznacza "kapeć". Cudownie pachnąca, mięciutka w środku, z chrupiąca skórk ą sprawia, że kanapki z ciabatty są pyszne. Duże dziury powietrzne w środku powodują, że jest leciutka.
Składniki na oko ł o 9 - 10 ciabatt:525 gr
wody600 gr
mąki90 gr
oliwy9 gr
soli6 gr
cukru5 gr
drożdży instantWszystkie składniki płynne nie były przeliczane zostały zważone!Przygotowanie:Najpierw ważymy wszystkie składniki. D
rożdże w wodzie z
cukrem, mieszamy i czekamy około 5 minut.Wlewamy
oliwę, wsypujemy
mąkę i mieszamy przez następne 2 minuty. Dodajemy
sól i kontynujemy mieszanie przez ok. 1 minutę aż uzyskamy jednolitą masę. Po wyrobieniu nakrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (pamiętajcie, żeby nie było przeciągu,
drożdże nie lubią zimna!) na ok. 12 godzin. Ilość ciasta powinna się podwoić.Posypujemy stolnicę/ stół
mąka (lekko), moczymy
łopatkę w
oleju i wywalamy wyrośnięte ciasto.
Ciasto jest klejące i prawie nie możliwością byłoby wyrabiać je ręką. Ciasta nie powinno się ugniatać, raczej lekko ciągnąć, aby nie zniszczyć bąbli powietrza, które w międzyczasie się w nim utworzyły.
Łopatkę maczamy w
oliwie i przewracamy ciasto.
Szerokość ciasta powinna być mniejsza lub równa długości noża odcinającego. Nie muszą być idealnie równe, oryginalna ciabatta te ż jest nierówna . Ciasto przyprószamy
mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawimy do wyrośnięcia na godzinę.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220-240 °.Odcinamy kawałki ciasta jednym cięciem, przy pomocy no ż a posmarowanego
oliwą i układamy na blaszce pokrytą
mąką.
Na spodzie piekarnika postawić żaroodporną miseczkę z zimną
wodą. Pieczenie z parą doprowadza do tego, ze ciabatta ma przepyszną, chrupiącą skórkę. Miseczkę wyjmujemy na ok. 5 minut przed końcem pieczenia. Blachę z
bułkami włożyć na środkową szynę i pieczemy ok. 25-30 minut. Po upieczeniu, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, podpieramy ciabatty o kant blaszki i studzimy . Cyrkulacja powietrza spowoduje, że
pieczywo nie będzie gumowate. Wyciągamy i s tudzimy na kratce.