ßßß Cookit - przepis na Ciabatta

Ciabatta

nazwa

Wykonanie

Kto nie lubi tego chleba, chyba mało jest takich osób. Ciabatta to biały chleb popularny w kuchni włoskiej. Ciabatta po włosku oznacza "kapeć". Cudownie pachnąca, mięciutka w środku, z chrupiąca skórk ą sprawia, że kanapki z ciabatty są pyszne. Duże dziury powietrzne w środku powodują, że jest leciutka.
Składniki na oko ł o 9 - 10 ciabatt:
525 gr wody
600 gr mąki
90 gr oliwy
9 gr soli
6 gr cukru
5 gr drożdży instant
Wszystkie składniki płynne nie były przeliczane zostały zważone!
Przygotowanie:
Najpierw ważymy wszystkie składniki. D rożdże w wodzie z cukrem, mieszamy i czekamy około 5 minut.Wlewamy oliwę, wsypujemy mąkę i mieszamy przez następne 2 minuty. Dodajemy sól i kontynujemy mieszanie przez ok. 1 minutę aż uzyskamy jednolitą masę. Po wyrobieniu nakrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (pamiętajcie, żeby nie było przeciągu, drożdże nie lubią zimna!) na ok. 12 godzin. Ilość ciasta powinna się podwoić.
Posypujemy stolnicę/ stół mąka (lekko), moczymy łopatkę w oleju i wywalamy wyrośnięte ciasto.
Ciasto jest klejące i prawie nie możliwością byłoby wyrabiać je ręką. Ciasta nie powinno się ugniatać, raczej lekko ciągnąć, aby nie zniszczyć bąbli powietrza, które w międzyczasie się w nim utworzyły. Łopatkę maczamy w oliwie i przewracamy ciasto.
Szerokość ciasta powinna być mniejsza lub równa długości noża odcinającego. Nie muszą być idealnie równe, oryginalna ciabatta te ż jest nierówna . Ciasto przyprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawimy do wyrośnięcia na godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220-240 °.
Odcinamy kawałki ciasta jednym cięciem, przy pomocy no ż a posmarowanego oliwą i układamy na blaszce pokrytą mąką.
Na spodzie piekarnika postawić żaroodporną miseczkę z zimną wodą. Pieczenie z parą doprowadza do tego, ze ciabatta ma przepyszną, chrupiącą skórkę. Miseczkę wyjmujemy na ok. 5 minut przed końcem pieczenia. Blachę z bułkami włożyć na środkową szynę i pieczemy ok. 25-30 minut. Po upieczeniu, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, podpieramy ciabatty o kant blaszki i studzimy . Cyrkulacja powietrza spowoduje, że pieczywo nie będzie gumowate. Wyciągamy i s tudzimy na kratce.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/01/ciabatta.html