Wykonanie
Od kiedy pierwszy raz zrobiliśmy pizzę z tego przepisu, nie robimy już innej. Ostatnio postanowiłam jednak poeksperymentować z
mąkami. Wyszła smaczna, chociaż gorsza od oryginału. Zdecydowanie gorzej współpracowało się też z
ciastem, ale czego się nie robi dla odrobiny zdrowia ;) Pizza była na jeden z kryzysowych obiadów. Z dodatków były
pieczarki, wiejska
kiełbasa,
cebulka i
szpinak (baby), czyli to, co aktualnie było w lodówce.
Składniki na ciasto:300 g
mąki żytniej graham 1850280 g
mąki żytniej typ 7201 łyżeczka
drożdży instant60g
oliwy z oliwek370 - 400 g lodowato zimnej
wody1 łyżeczka
soliWykonanie:Mieszamy w misce suche składniki, następnie dodajemy
oliwę i
wodę, dopóki
mąka chłonie. Wyrabiamy gładkie ciasto przez 5-7 minut. Ciasto będzie lepkie, elastyczne i powinno ostawać od brzegów miski. Wyrobione ciasto wkładamy do naoliwionej miski. Przykrywamy i wkładamy ją na noc do lodówki. Można je tam trzymać nawet 3 dni. Na 2 godziny przed pieczeniem wyjmujemy ciasto z lodówki.Wykładamy na powierzchnię dobrze obsypaną
mąką i dzielimy na placki. Piekarnik z kamieniem (ja niestety nie mam) rozgrzewamy (to warto zacząć już wcześniej) do temperatury 240 stopni. Z każdego placka formujemy cienką, okrągłą pizzę, pozwalamy jej odpocząć 15-20 minut. Dajemy ulubione dodatki (nie zapominamy o sosie). Wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, gdy brzegi będą upieczone ( około 12 - minut). Przed pieczeniem kolejnej pizzy dogrzewamy piekarnik.
/wydrukuj przepis/