ßßß
Składniki na ciasto:300 g mąki żytniej graham 1850280 g mąki żytniej typ 7201 łyżeczka drożdży instant60g oliwy z oliwek370 - 400 g lodowato zimnej wody1 łyżeczka soliWykonanie:Mieszamy w misce suche składniki, następnie dodajemy oliwę i wodę, dopóki mąka chłonie. Wyrabiamy gładkie ciasto przez 5-7 minut. Ciasto będzie lepkie, elastyczne i powinno ostawać od brzegów miski. Wyrobione ciasto wkładamy do naoliwionej miski. Przykrywamy i wkładamy ją na noc do lodówki. Można je tam trzymać nawet 3 dni. Na 2 godziny przed pieczeniem wyjmujemy ciasto z lodówki.Wykładamy na powierzchnię dobrze obsypaną mąką i dzielimy na placki. Piekarnik z kamieniem (ja niestety nie mam) rozgrzewamy (to warto zacząć już wcześniej) do temperatury 240 stopni. Z każdego placka formujemy cienką, okrągłą pizzę, pozwalamy jej odpocząć 15-20 minut. Dajemy ulubione dodatki (nie zapominamy o sosie). Wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, gdy brzegi będą upieczone ( około 12 - minut). Przed pieczeniem kolejnej pizzy dogrzewamy piekarnik.
/wydrukuj przepis/