ßßß
Zapraszam na przepyszny domowy chleb pełnoziarnistyPotrzebujemy:1 kg mąki pełnoziarnistej chlebowej z dodatkiem ziarenjesli nie mamy mąki z ziarnami dodajemy po 2 łyżki ziaren słonecznika, pestek dyni, płatków owsianych + kilka do posypania na wierz chleba i odejmujemy szklankę mąki2,5 szklanki ciepłej wody2,5 łyżeczki soli2 łyżeczki drożdży instant1 łyżka oliwy
Do miski wsypujemy mąkę wraz z solą, robimy mały dołek wsypujemy drożdże i wlewamy na początku szklankę ciepłej wody i oliwę. Mieszamy delikatnie reką i dolewamy pozostałą część wody. Zagniatamy ciasto przekładając na stolnicę, aż będzie zwarte i sprężyste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie ponownie przez chwile zagniatamy ciasto, formujemy bochenek i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy w ciepłym miejscy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ja uchylam piekarnik lekko nagrzany i kładę ciasto obok.
Po upływie godziny smarujemy wierzch letnią wodą, nacinamy i posypujemy ziarnami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C na 40 minut.SmacznegoPolecam również: