Wykonanie
Zapraszam na przepyszny domowy
chleb pełnoziarnistyPotrzebujemy:1 kg
mąki pełnoziarnistej chlebowej z dodatkiem ziarenjesli nie mamy
mąki z ziarnami dodajemy po 2 łyżki
ziaren słonecznika, pestek dyni,
płatków owsianych + kilka do posypania na wierz
chleba i odejmujemy szklankę
mąki2,5 szklanki ciepłej
wody2,5 łyżeczki
soli2 łyżeczki
drożdży instant1 łyżka
oliwyDo miski wsypujemy
mąkę wraz z
solą, robimy mały dołek wsypujemy
drożdże i wlewamy na początku szklankę ciepłej
wody i
oliwę. Mieszamy delikatnie reką i dolewamy pozostałą część
wody. Zagniatamy ciasto przekładając na stolnicę, aż będzie zwarte i sprężyste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie ponownie przez chwile zagniatamy ciasto, formujemy bochenek i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy w ciepłym
miejscy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ja uchylam piekarnik lekko nagrzany i kładę ciasto obok.
Po upływie godziny smarujemy wierzch letnią
wodą, nacinamy i posypujemy ziarnami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C na 40 minut.SmacznegoPolecam również: