Wykonanie
Zamiast białej
mąki pszennej jasna
mąka orkiszowa w roli głównej. Dużo zdrowiej i smaczniej niż napompowana powietrzem i spulchniaczami kupna w sklepie. Ma bardzo chrupiącą skórkę, a przepis znalazłam tutaj . Jedyne co zmieniłam to dodatek
drożdży, użyłam
drożdży instant i w większej ilości. Prezentowana
bagietka z prawdziwą francuską ma tylko podobny kształt i stąd nazwa. Niestety francuski oryginał jest bardzo wymagający, potrzebuje i sporo czasu i wiele zachodu. Zapewniam jednak, iż proponowany "ersatz "ucieszy nie tylko tych co wykluczyli ze swej kuchni zwykłą
pszenną mąkę. Ta naprędce upieczona
bagietka jest bardzo smaczna.
Składniki na 2
bagietki:350 g
mąki orkiszowej jasnej 630170-200 ml
wody30 g
masła lub
oliwy1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli1,5 łyżeczki
drożdży instantWykonanie:wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie jednorodne, błyszczące i całkowicie odklejone od brzegów miski. Ilość dodanej
wody zależy od rodzaju
mąki, ciasto powinno być mięciutkie. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętościciasto zagnieść powtórnie i podzielić na dwie części. Uformować 2
bagietki. Uformowane
bagietki ułożyć w specjalnym fartuchu lub podobny fartuch spreparowć z papieru do pieczenia - podwójnie złożonego. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Dokładny instruktaż składania
bagietki znalazłam tutajprzed włożeniem do piekarnika,
bagietkę spryskać delikatnie
wodą i naciąć
ostrym nożem. Piec w 220`C 20-25 minut do zrumienienia w naparowanym piekarnikuSMACZNEGO!