ßßß Cookit - przepis na Orkiszowa bagietka-szybka i łatwa

Orkiszowa bagietka-szybka i łatwa

nazwa

Wykonanie

Zamiast białej mąki pszennej jasna mąka orkiszowa w roli głównej. Dużo zdrowiej i smaczniej niż napompowana powietrzem i spulchniaczami kupna w sklepie. Ma bardzo chrupiącą skórkę, a przepis znalazłam tutaj . Jedyne co zmieniłam to dodatek drożdży, użyłam drożdży instant i w większej ilości. Prezentowana bagietka z prawdziwą francuską ma tylko podobny kształt i stąd nazwa. Niestety francuski oryginał jest bardzo wymagający, potrzebuje i sporo czasu i wiele zachodu. Zapewniam jednak, iż proponowany "ersatz "ucieszy nie tylko tych co wykluczyli ze swej kuchni zwykłą pszenną mąkę. Ta naprędce upieczona bagietka jest bardzo smaczna.
Składniki na 2 bagietki:
350 g mąki orkiszowej jasnej 630
170-200 ml wody
30 g masła lub oliwy
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki drożdży instant
Wykonanie:
wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie jednorodne, błyszczące i całkowicie odklejone od brzegów miski. Ilość dodanej wody zależy od rodzaju mąki, ciasto powinno być mięciutkie. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
ciasto zagnieść powtórnie i podzielić na dwie części. Uformować 2 bagietki. Uformowane bagietki ułożyć w specjalnym fartuchu lub podobny fartuch spreparowć z papieru do pieczenia - podwójnie złożonego. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Dokładny instruktaż składania bagietki znalazłam tutaj
przed włożeniem do piekarnika, bagietkę spryskać delikatnie wodą i naciąć ostrym nożem. Piec w 220`C 20-25 minut do zrumienienia w naparowanym piekarniku
SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/11/orkiszowa-bagietka-szybka-i-atwa.html