ßßß
500 g (3 3/4 szklanki) mąki7 g ( 1 opakowanie lub 2 łyżeczki) drożdży instant5 g (3/4 łyżeczki ) soli3 g (3/4 łyżeczki ) cukru300 g (1 1/3 szklanki) wody w temperaturze pokojowejSkładniki umieszczamy w misce. Mieszamy łyżką lub ręką przez około pół minuty. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy na ok 2 godzin aż do wyrośnięcia ciasta(powinno więcej niż podwoić swoją objętość, czasami gdy zależy mi na czasie wstawiam ciasto do bardzo lekko nagrzanego piekarnika, co zmniejsza czas wyrastania do 1 godziny)Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na pół i każdą połówkę rozciągamy lub wałkujemy na kształt okręgu o średnicy 30 cm(wielkość kamienia do pizzy). Ciasto przekładamy na rozgrzany kamień, smarujemy sosem i nakładamy dowolny farsz. Pieczemy w najwyższej temperaturze ok 10 minut.Przepis na podstawie przepisu Asi z Kwestii Smaku