Wykonanie
Przepis znaleziony na blogu
Anyżkowo , wypróbowany w czasie majowych plenerów sprawdził się idealnie. Bułeczki świetnie smakują i na ciepło, i na zimno więc można je przyrządzić na kolację lub na zaplanowaną wycieczkę ;-)Na ciasto:3,5 szklanki
mąki1
jajko1/3 szklanki
oliwy z oliwek1,5 opakowania
drożdży instant (10g)1 szklanka ciepłej
wodyszczypta
soliNa nadzienie:1 puszka
pomidorów krojonych w zalewie1 puszka
kukurydzy100 g
kiełbasy chorizo100g
żółtego serabazyliaoreganotymianekroztrzepane
jajko do posmarowania bułeczek
Mąkę przesiewamy i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami przeznaczonymi na ciasto. Po uzyskaniu jednolitej masy wyrabiamy gładkie ciasto - przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Kiełbasę kroimy na drobną kostkę,
żółty ser ścieramy na tarce a
kukurydzę odsączamy.Z wyrośniętego ciasta oddzielamy mniejsze kawałki, rozwałkowujemy je i układamy na nich składniki nadzienia:
kukurydzę,
ser,
salami,
pomidory - posypujemy
przyprawami. Tak przygotowane ciasto z nadzieniem zawijamy i zawijamy na kształt bułeczek.Bułeczki układamy ba blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy aby się nie posklejały w czasie pieczenia. Smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy szczyptą przypraw.Pieczemy w temperaturze 200 stopni do momentu zarumienienia się bułeczek - około 20 minut.SMACZNEGO :-)