ßßß
Składniki dla 2 osób:Testaroli250 mąki400 ml wody2 ły ż ki oliwySos60 g listków bazylii100 ml oliwy3 ząbki czosnku3 ły żki sera parmigiano1/2 małego słoiczka przecieru z pomidorków koktajlowych(mniej więcej 75 g) lub 20 pomidorkówoliwaPrzygotowanie:Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy wodę, sól oraz oliwę, mieszamy trzepaczką.Odstawiamy na 10 minut (każde ciasto naleśnikowe jest lepsze, gdy "odstanie").W międzyczasie przygotowujemy pesto: w blenderze ucieramy bazylię, czosnek, dodajemy oliwę, sól oraz starty ser parmigiano.Patelnię - najlepiej żeliwną rozgrzewamy mocno. Wlewamy ciasto na patelnię, tak żeby placek miał średnicę około pół centymetra.
Smażymy kilka minut i ostrożnie przewracamy na drugą stronę( potem znów przewracamy i obsmażamy jeszcze raz obie strony, tak żeby obie były rumiane).
Mi wyszły dwa placki.Przekładamy placki na deskę do krojenia. Gdy trochę ostygnie, kroimy w romby.
Rozgrzewamy garnek wody, dodajemy sól.Gdy zacznie wrze ć, gasimy ogień i wrzucamy do garnka testaroli.
Przykrywamy przykrywką i zostawiamy testaroli na zgaszonym ogniu.Jeśli mamy przecier z pomidorków koktajlowych(przepis znajdziecie tutaj) rozgrzewamy pół słoiczka na patelni.Jeśli nie, to wlewamy na patelnie parę kropli oliwy, dodajemy pomidorki przecięte na pół, doprawiamy solą i dusimy parę minut.Łyżkę cedzakową przerzucamy testaroli do ciepłych pomidorków i mieszamy.Na samym końcu dodajemy pesto i mieszamy.
Podajemy na ciepło!Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)