ßßß

przepis własnySkładniki: na ciasto350g mąki pszennej ( użyłam T750 )7g suchych drożdży + 3 łyżki letniej wody+ 1/2 łyżeczki cukru220ml letniej wody1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka soliDrożdże wymieszać w osobnym garnuszku z wodą i cukrem, pozostawić do garowania.Resztę składników umieściłam w malakserze, gdy drożdże lekko wyrosły wlałam je do pozostałych składników i wszystko miksowałam na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyłam ciasto na oprószoną stolnicę, podzieliłam na dwie części i rozwałkowałam na wielkość blaszek. Odstawiłam i przygotowałam sos.Składniki na sos pomidorowy:5 dużych pomidorów ( sparzonych, obranych i pokrojonych w kostkę )2 ząbki czosnku1 średnia cebulagarść świeżej drobnej bazylii, oregano i odrobina tymianu1 łyżka oliwy z oliweksól, pieprz do smakuNa patelni podsmażyłam drobno pokrojoną cebulkę na złoty kolor, dodałam zmiażdżony czosnek a następnie pokrojone pomidory. Wszystko smażyłam do czasu aż odparował sok z pomidorów a sos się lekko zagęścił. Dodałam oliwę i doprawiłam solą i pieprzem oraz dodałam listki ziół.Składniki na farsz:100g hiszpańskiego chorizo12 szt papryczki pfefferoni średnio pikantnej w zalewie octowej1 mała czerwona papryczka chili12 pieczarek średniej wielkości200g startej mozzarelliNa wcześniej przygotowanych blatach ciasta rozsmarowuję sos pomidorowy, posypuję ziołami jeśli nam nieco zostało. Dodaję obficie ser mozzarellę, układam chorizo, pieczarki, posiekaną czerwoną papryczkę chili oraz zieloną pfefferoni - część pokroiłam ukośnie a część dodałam w całości.Rozgrzewam piekarnik do 180' wkładam pizze (każdą osobno) i piekę 20 minut.Z farszu można przygotować dwie pizze - Smacznego:)