ßßß Cookit - przepis na Pizza wegetariańska z jarmużem, brokułem, rukolą i szałwią

Pizza wegetariańska z jarmużem, brokułem, rukolą i szałwią

nazwa

Wykonanie

Ostatnio liściasto u mnie... jarmuż, jarmuż i jarmuż a nauczyłam się go w pracy... smakować i jeść, resztę domowej obróbki i pomysły to moja wena twórcza :) zresztą na jarmuż pomysłów mam sto i niebawem zamierzam je wykorzystać a jakie to pomysły dowiecie się niedługoooo więc odwiedzajcie Małgosię i śledźcie jej wenę :) Przyjemności!
przepis własny
Składniki: na ciasto
350g mąki pszennej ( użyłam T750 )
7g suchych drożdży + 3 łyżki letniej wody+ 1/2 łyżeczki cukru
220ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Drożdże wymieszać w osobnym garnuszku z wodą i cukrem, pozostawić do garowania.
Resztę składników umieściłam w malakserze, gdy drożdże lekko wyrosły wlałam je do pozostałych składników i wszystko miksowałam na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyłam ciasto na oprószoną stolnicę, podzieliłam na dwie części i rozwałkowałam na wielkość blaszek. Odstawiłam i przygotowałam sos.
Składniki na sos pomidorowy:
5 dużych pomidorów ( sparzonych, obranych i pokrojonych w kostkę )
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
garść świeżej drobnej bazylii, oregano i odrobina tymianu
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
Na patelni podsmażyłam drobno pokrojoną cebulkę na złoty kolor, dodałam zmiażdżony czosnek a następnie pokrojone pomidory. Wszystko smażyłam do czasu aż odparował sok z pomidorów a sos się lekko zagęścił. Dodałam oliwę i doprawiłam solą i pieprzem oraz dodałam listki ziół.
Składniki: na farsz
ugotowany do miękkości jarmuż
blanszowane brokuły
posiekana w piórka czerwona cebula
świeże listki szałwii
kilka plasterków chili
starta mozzarella
rukola do dekoracji
Na wcześniej przygotowanych blatach ciasta rozsmarowuję sos pomidorowy, posypuję ziołami jeśli nam nieco zostało. Dodaję obficie ser mozzarellę, układam jarmuż, brokuł, posiekaną czerwoną cebulę oraz chili. Rozgrzewam piekarnik do 250' wkładam pizze i piekę 6 minut.
Smacznego:)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/02/pizza-wegetarianska-z-jarmuzem-brokuem.html