Wykonanie
Takie cudne udały mi się pizzerinki ze
szpinakiem i w dodatku bez sosu... kto by pomyślał,że można pominąć w pizzy sos...w końcu kultowej pizzy sosu zabraknąć nie może... ciasto, sos i roztopiony sos to podstawa, baza każdej pizzy i raczej nie ma osób które by się jej oparły! Kto lubi kombinować w składnikach pizzy? zdecydowanie Ja! ostatnio była pizza z sosem... jednak innym niż zwykle bo
porowo avokadowym klik , która zaskoczyła mnie strasznie
smakowo i nie omieszkam użyć go ponownie do innych potraw :) pewnie świetne byłoby zrolowane
ciasto francuskie z jego dodatkiem...takie rozpływające się w ustach... mniam :) Pizza dla mnie to taka potrawa, która nadaje się na wiele okazji... śniadanie? pewnie...co za różnica czy zjem smażonego na
maśle tosta, naleśnika czy może puszystego
biszkoptowego omleta ... obiad? idealna sprawa... imprezka? mała pizzerina jest niezbędna, prosta i szybka i w dodatku smaczna nawet na zimno.. wskazuje na to, że uniwersalność pizzy przyczyniła się do Międzynarodowego świętowania. Pizza którą dziś pokazuję nie jest z tradycyjnego ciasta na pizzę choć bardzo Włoskiego przepisu bo na focaccię ... i jest genialna w smaku, nie zawiera sosu bo nie musi, jest delikatna i chrupka, w zasadzie jej nadzieniem jest
mozzarella, usmażony
szpinak z
cebulą i
czosnkiem i plaster
pomidora... co więcej potrzebuje mała pizzerinka?
przepis własnySkładniki: na ciasto ( wykonałam z połowy porcji )500g
mąki pszennej15g świeżych
drożdży10g
cukru9g
soli50g
oliwy z oliwek do ciasta + 1/4 szklanki do polania wierzchu przed pieczeniem225ml
wody ( ciepłej )Przygotowanie:Rozrobić
drożdże z
wodą,
mąkę,
cukier,
oliwę z oliwek wrzucić do malaksera, dodać rozrobione
drożdże z
wodą i wymieszać. Następnie dodać
sól i dalej mieszać aż ciasto
zrobi się gładkie i elastyczne. Po dotknięciu wyrobione ciasto jest jak gąbka. Przełożyć ciasto do czystego naczynia, przykryć i pozwolić mu podwoić objętość. Następnie przygotować blaszkę, ciasto wyłożyć na blat, lekko je rozwałkować do osiągnięcia rozmiaru blaszki podsypując minimalnie
mąką by się nie przykleiło i przełożyć na blachę do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 220', po wyrośnięciu wciskać w środek ciasta palce by powstały dziury i polać resztą
oliwy tak by każda dziurka była nią zalana i całe ciasto rękoma wysmarować by je dobrze naoliwić. Posypać
solą gruboziarnistą i wsunąć do piekarnika na 12 minut. Uważajcie na to by jej zbytnio nie spiec, powinna być lekko zrumieniona, dosłownie mini mini :)Dodatki:300g
świeżego szpinakukulka
mozzarellipomidorpiórka
czerwonej cebuli1/2
cebuli pokrojonej w kosteczkę1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę
sól,
pieprz do smakuNa
maśle usmażyłam
cebulkę z
czosnkiem, dodałam
szpinak i dusiłam przez chwilę aż troszeczkę nie zwiotczał, oprószyłam do smaku
solą i
pieprzem, odstawiłam do ostygnięcia. Rozwałkowane pizzeriny ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym okręgu położyłam plaster
mozzarelli,
szpinak, plaster
pomidora i odrobinę piórek
czerwonej cebuli. Piekłam w temperaturze 250' ok 9minut