Wykonanie
            Takie cudne udały mi się pizzerinki ze 
szpinakiem i w dodatku bez sosu... kto by pomyślał,że można pominąć w pizzy sos...w końcu kultowej pizzy sosu zabraknąć nie może... ciasto, sos i roztopiony sos to podstawa, baza każdej pizzy i raczej nie ma osób które by się jej oparły! Kto lubi kombinować w składnikach pizzy? zdecydowanie Ja! ostatnio była pizza z sosem... jednak innym niż zwykle bo 
porowo avokadowym klik , która zaskoczyła mnie strasznie 
smakowo i nie omieszkam użyć go ponownie do innych potraw :) pewnie świetne byłoby zrolowane 
ciasto francuskie z jego dodatkiem...takie rozpływające się w ustach... mniam :) Pizza dla mnie to taka potrawa, która nadaje się na wiele okazji... śniadanie? pewnie...co za różnica czy zjem smażonego na 
maśle tosta, naleśnika czy może puszystego 
biszkoptowego omleta ... obiad? idealna sprawa... imprezka? mała pizzerina jest niezbędna, prosta i szybka i w dodatku smaczna nawet na zimno.. wskazuje na to, że uniwersalność pizzy przyczyniła się do Międzynarodowego świętowania. Pizza którą dziś pokazuję nie jest z tradycyjnego ciasta na pizzę choć bardzo Włoskiego przepisu bo na focaccię ... i jest genialna w smaku, nie zawiera sosu bo nie musi, jest delikatna i chrupka, w zasadzie jej nadzieniem jest 
mozzarella, usmażony 
szpinak z 
cebulą i 
czosnkiem i plaster 
pomidora... co więcej potrzebuje mała pizzerinka?

przepis własnySkładniki: na ciasto ( wykonałam z połowy porcji )500g 
mąki pszennej15g świeżych 
drożdży10g 
cukru9g 
soli50g 
oliwy z oliwek do ciasta + 1/4 szklanki do polania wierzchu przed pieczeniem225ml 
wody ( ciepłej )Przygotowanie:Rozrobić 
drożdże z 
wodą, 
mąkę, 
cukier, 
oliwę z oliwek wrzucić do malaksera, dodać rozrobione 
drożdże z 
wodą i wymieszać. Następnie dodać 
sól i dalej mieszać aż ciasto 
zrobi się gładkie i elastyczne. Po dotknięciu wyrobione ciasto jest jak gąbka. Przełożyć ciasto do czystego naczynia, przykryć i pozwolić mu podwoić objętość. Następnie przygotować blaszkę, ciasto wyłożyć na blat, lekko je rozwałkować do osiągnięcia rozmiaru blaszki podsypując minimalnie 
mąką by się nie przykleiło i przełożyć na blachę do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 220', po wyrośnięciu wciskać w środek ciasta palce by powstały dziury i polać resztą 
oliwy tak by każda dziurka była nią zalana i całe ciasto rękoma wysmarować by je dobrze naoliwić. Posypać 
solą gruboziarnistą i wsunąć do piekarnika na 12 minut. Uważajcie na to by jej zbytnio nie spiec, powinna być lekko zrumieniona, dosłownie mini mini :)Dodatki:300g 
świeżego szpinakukulka 
mozzarellipomidorpiórka 
czerwonej cebuli1/2 
cebuli pokrojonej w kosteczkę1 ząbek 
czosnku przeciśnięty przez praskę
sól, 
pieprz do smakuNa 
maśle usmażyłam 
cebulkę z 
czosnkiem, dodałam 
szpinak i dusiłam przez chwilę aż troszeczkę nie zwiotczał, oprószyłam do smaku 
solą i 
pieprzem, odstawiłam do ostygnięcia. Rozwałkowane pizzeriny ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym okręgu położyłam plaster 
mozzarelli, 
szpinak, plaster 
pomidora i odrobinę piórek 
czerwonej cebuli. Piekłam w temperaturze 250' ok 9minut

