Wykonanie
Jaka jest Wasza ulubiona pizza?Ja chyba nie mogłabym się zdecydować. Uwielbiam chyba wszystkie dodatki jakie istnieją i w przeróżnych zestawieniach. No może z wyjątkiem pizzy hawajskiej, chociaż myślę, że i do niej się kiedyś przekonam ;)Nie muszę chyba nikogo namawiać do pizzy, bo przecież wszyscy ją kochamy :) Dziś przepis na pizzę bardzo klasyczną i popularną czyli Capricciosę. Rzadko zamawiam Capricciosę w pizzeriach, ponieważ nie mam zaufania do tamtejszych
szynek, aczkolwiek bardzo chętnie przygotowuję ją w domu :)Z podanego przepisu na ciasto wyszły mi dwie cienkie pizze o średnicy ok 20cm, natomiast dodatki podaję na jedną z nich :)
Składniki:ciasto:1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej0,5 łyżki
oliwy1 łyżeczka
soli3/4 szklanki ciepłej
wody12,5g świeżych
drożdżyszczypt
cukrusos pomidorowy:1 puszka
pomidorów bez skórki
sól do smaku
cukier do smaku2 ząbki
czosnku1 łyżeczka suszonych
ziół (
bazylia,
oregano)świeżo mielony
pieprz do smakudodatki:4-5 średnich
pieczarekkilka plasterków
szynki1 kulka
mozzarelli - 125glistki
bazyliiPrzygotowanie:W ciepłej wodzie rozpuść
drożdże i
cukier, a następnie zagęść 2 łyżkami
mąki, wymieszaj i pozostaw na 10-15minut. Do miski wsyp
mąkę z
solą i wydrąż dołek. Wlej
drożdże i
oliwę, a następnie wyrób ciasto. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.W tym czasie przygotuj sos i dodatki, a także pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 250*C.Wszystkie składniki na sos zblenduj razem. Dodatki pokrój na mniejsze kawałki.Ciasto na pizzę przebij pięścią (odpowietrz), chwilę zagniataj i podziel na dwie części.Każdą z części rozwałkuj na placek o średnicy ok 20cm, posmaruj 2 łyżkami
sosu pomidorowego, połóż 3/4 pokrojonej na kawałki
mozzarelli, rozłóż kawałki szybki i
pieczarki, a na koniec resztę
mozzarelli. Pizzę piecz w piekarniku do zarumienienia (przez około 15-20 minut).Podawaj gorącą przyozdobioną listkami świeżej
bazylii.Smacznego :)