ßßß
 
            
         Sos:2 duże lub 3 średnie pomidory1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka przecieru pomidorowego1 czubata łyżeczka ostrej mielonej papryki1 łyżka oliwysól, bazyliaCiasto:2 i ½ szklanki mąki tortowej – 1 łyżka do zaczynu5 łyżek oliwy z oliwek20 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru½ łyżeczki soliDodatki:150 g twardego żółtego  sera startego na tarce200 g sera mozarella drobno pokrojonego15 plasterków kiełbasy salami8 pieczarek pokrojonych na cieniutkie plasterkioreganokilka oliwekPrzygotowanie sosu:Pomidory sparzyć, obrać, usunąć nasiona i pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mieloną papryką i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, bazylię i sól. Gotować do zgęstnienia na wolnym ogniu (bez pokrywki).Przygotowanie ciasta:Zaczyn: Do kubka wkruszyć drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Ucierać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać łyżkę mąki, odrobinę ciepłej wody i wymieszać. Odstawić.Ciasto właściwe: Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, oliwę, zaczyn i około szklanki ciepłej wody. Przez kilka minut zagniatać (jakieś 8 minut :)). Ciasto o właściwej konsystencji lekko klei się do rąk. W razie potrzeby podsypać mąką lub dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury zajmuje to około 1 do 1,5 godziny.
Sos:2 duże lub 3 średnie pomidory1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka przecieru pomidorowego1 czubata łyżeczka ostrej mielonej papryki1 łyżka oliwysól, bazyliaCiasto:2 i ½ szklanki mąki tortowej – 1 łyżka do zaczynu5 łyżek oliwy z oliwek20 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru½ łyżeczki soliDodatki:150 g twardego żółtego  sera startego na tarce200 g sera mozarella drobno pokrojonego15 plasterków kiełbasy salami8 pieczarek pokrojonych na cieniutkie plasterkioreganokilka oliwekPrzygotowanie sosu:Pomidory sparzyć, obrać, usunąć nasiona i pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mieloną papryką i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, bazylię i sól. Gotować do zgęstnienia na wolnym ogniu (bez pokrywki).Przygotowanie ciasta:Zaczyn: Do kubka wkruszyć drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Ucierać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać łyżkę mąki, odrobinę ciepłej wody i wymieszać. Odstawić.Ciasto właściwe: Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, oliwę, zaczyn i około szklanki ciepłej wody. Przez kilka minut zagniatać (jakieś 8 minut :)). Ciasto o właściwej konsystencji lekko klei się do rąk. W razie potrzeby podsypać mąką lub dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury zajmuje to około 1 do 1,5 godziny. Przygotowanie pizzy:Kolejność składników wydaje się banalną sprawą, jednak wpływa na to czy pizza i dodatki są fajnie upieczone, czy uduszone na zakalcowatym mokrym cieście.Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować na wielkość zbliżoną do wielkości brytfanki. Ciasto przełożyć na brytfankę i dopasować do niej rozwałkowując małym wałkiem.Na cieście rozsmarować sos, posypać oregano i większością sera (wymieszane oba rodzaje sera), rozłożyć salami, pieczarki i pokrojone oliwki – nie za gęsto. Pozostałym serem posypać wierzch pizzy.Całość lekko posolić.Piekarnik nagrzać do 220 stopni, włączyć termoobieg. Piec około 15 minut.
Przygotowanie pizzy:Kolejność składników wydaje się banalną sprawą, jednak wpływa na to czy pizza i dodatki są fajnie upieczone, czy uduszone na zakalcowatym mokrym cieście.Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować na wielkość zbliżoną do wielkości brytfanki. Ciasto przełożyć na brytfankę i dopasować do niej rozwałkowując małym wałkiem.Na cieście rozsmarować sos, posypać oregano i większością sera (wymieszane oba rodzaje sera), rozłożyć salami, pieczarki i pokrojone oliwki – nie za gęsto. Pozostałym serem posypać wierzch pizzy.Całość lekko posolić.Piekarnik nagrzać do 220 stopni, włączyć termoobieg. Piec około 15 minut.