ßßß
 
            
         Pizza domowa – temat rzeka – istnieją ich tysiące, bo w końcu w każdym domu robi się ją inaczej i u każdego ma swój niepowtarzalny smak. My też często zamiast zamawiać pizzę robimy własną. O dziwo przygotowanie pizzy nie jest aż tak pracochłonne. Wiadomo najdłużej zawsze schodzi z ciastem, ale jak już je robimy, warto część zamrozić i mieć na nagłą sytuację.Składniki na ciasto (2 duże pizze):400 g mąki + mąka do posypania30 g świeżych drożdży1 szklanka letniej wody3 łyżki oliwyłyżeczka soliłyżeczka cukruSkładniki na sos pomidorowy:przecier pomidorowy 0,5 l1 cebula2 ząbki czosnku2 łyżeczki bazylii2 łyżeczki oregano1 łyżeczka cukru0,5 łyżeczki soliDodatki:składniki mogą być dowolne, my robiliśmy pizzę z:salamioliwkamipaprykącebulątartym serem żółtymWykonanie:1. Przygotowanie ciastaPrzygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć i wsypać do letniej wody, wymieszać aż do rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę cukru. Ostawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Mąkę przesiać, dodać sól. Wsypać do miski i zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wlać rozczyn drożdży i dodać oliwę. Zagnieść ciasto do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Jeżeli będzie za lepkie podsypać mąką.Przygotowane ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Po godzinie jeszcze raz zagnieść ciasto i przekroić na dwa kawałki, rozwałkować i ukształtować.2. Przygotowanie sosuCebulkę posiekać z czosnkiem, podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Zostawić do ostygnięcia3. Finalne przygotowanie pizzyCiasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować sos i rozłożyć składniki. Całość posypać startym serem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 -25 minut.
Pizza domowa – temat rzeka – istnieją ich tysiące, bo w końcu w każdym domu robi się ją inaczej i u każdego ma swój niepowtarzalny smak. My też często zamiast zamawiać pizzę robimy własną. O dziwo przygotowanie pizzy nie jest aż tak pracochłonne. Wiadomo najdłużej zawsze schodzi z ciastem, ale jak już je robimy, warto część zamrozić i mieć na nagłą sytuację.Składniki na ciasto (2 duże pizze):400 g mąki + mąka do posypania30 g świeżych drożdży1 szklanka letniej wody3 łyżki oliwyłyżeczka soliłyżeczka cukruSkładniki na sos pomidorowy:przecier pomidorowy 0,5 l1 cebula2 ząbki czosnku2 łyżeczki bazylii2 łyżeczki oregano1 łyżeczka cukru0,5 łyżeczki soliDodatki:składniki mogą być dowolne, my robiliśmy pizzę z:salamioliwkamipaprykącebulątartym serem żółtymWykonanie:1. Przygotowanie ciastaPrzygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć i wsypać do letniej wody, wymieszać aż do rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę cukru. Ostawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Mąkę przesiać, dodać sól. Wsypać do miski i zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wlać rozczyn drożdży i dodać oliwę. Zagnieść ciasto do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Jeżeli będzie za lepkie podsypać mąką.Przygotowane ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Po godzinie jeszcze raz zagnieść ciasto i przekroić na dwa kawałki, rozwałkować i ukształtować.2. Przygotowanie sosuCebulkę posiekać z czosnkiem, podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Zostawić do ostygnięcia3. Finalne przygotowanie pizzyCiasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować sos i rozłożyć składniki. Całość posypać startym serem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 -25 minut.
